Ovanlig syn möter dig i Hertsånger

Det är en konstig känsla. Nästan som att vara på en savann. Dovhjortar och kronhjortar springer förbi oss i stora, sammanhållna flockar. En grupp med mufflonfår syns på en höjd. Och inne i en skogsdunge står några stadiga visenter och blänger på oss.

80 djur. Anställde Markus Jonört och Emma Åhlén står i hägnet medan djuren springer i bakgrunden. Foto: Jeanette Lövgren.

80 djur. Anställde Markus Jonört och Emma Åhlén står i hägnet medan djuren springer i bakgrunden. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Ekonomi, näringsliv & finans2015-05-20 09:00

Vi befinner oss i Hertsånger utanför Ånäset där Emma och PA Åhlén har byggt ett vilthägn. Under företagsnamnet Smultronhöjdens vilt- och naturbeteskött säljer de kött från djuren i hägnet. Beroende på säsong blir det ibland även annat kött som de jagar, som älg, rådjur och kanadagäss.

Det 18 hektar stora hägnet var klart år 2006. De första djuren flyttade in. Det var dovhjort, kronhjort och mufflonfår. Kronhjorten finns naturligt i södra Sverige men har ännu inte tagit sig så långt norrut på egen hand.

– Tanken var att det ska vara en hobby som får lov att kosta, och som vi eventuellt skulle få in pengar ifrån. Vi hoppades att det skulle betala sig på tio år, men än har vi inte vågat räkna, säger Emma Åhlén och ler.

Efter att djuren flyttat in gick det några år. Sedan började de med avskjutningen.

– Först sålde vi hela djur. Men för det krävdes ju att köparen hade kunskap om styckning. Sedan två år tillbaka säljer vi även färdigförpackade köttlådor. Vi kör djuren till ett slakteri där de styckas i mer lätthanterliga delar. Det har blivit mer efterfrågat nu när det blir enklare för köparen. Vi får en större kundkrets, berättar Emma Åhlén.

Visst har de funderat på att bygga ett eget slakteri.

– Men det är en enorm investering och det ställs mycket krav. Det känns svårt att få ekonomi i att bygga ett själv. Vi lejer bort det istället.

För ett tag sedan hade de cirka 100 djur i hägnet. Nu har de skjutit en del så det är cirka 80 kvar. 3 av dem är visent, som är en rejäl bisonoxe. Den sägs vara det största och tyngsta landlevande däggdjuret i Europa. Den är dessutom det sista vildlevande oxdjuret på den europeiska kontinenten.

– Vi är med i ett bevarandebiologiskt projekt för visent. Alla världens levande visenter finns med i en stambok och vi som är med i projektet kan ha utbyte med varandra, till exempel byta djur för att bredda aveln. Vi kommer att skicka några kalvar till Rumänien.

Vad planerar ni i framtiden?

– En vacker dag kan det bli en gårdsbutik. Vi vill även bygga två hägn till. En för vildsvin och en för björn. Det kommer att bli riktigt intressant, säger Emma Åhlén.

Här kan du se filmen när visenten Yngve och kronhjorten Sven har hamnat i en fajt. Klicka här.

Här kan du läsa mer om visent.

Här hittar du Smultronhöjdens vilt- och naturbeteskötts Facebooksida.

Först sålde vi hela djur. Men för det krävdes ju att köparen hade kunskap om styckning.

undefined
Bra fart. Kronhjortar och mufflonfår springer tillsammans. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
80 djur. Anställde Markus Jonört och Emma Åhlén står i hägnet medan djuren springer i bakgrunden. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Visent. När visenten tar sig fram i skogen låter det som ett sorts åskoväder, det bullrar och grenar knäcks. Foto: Jeanette Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!