Forskarnas intervjuer med den norrbottniska besöksnäringen visar att Swedish Lapland spelar en viktig roll för de många små företag som verkar i länet.
– Man behöver någon som banar väg och samlar resurserna. Många destinationer är för små för att själva locka besökare utan det behövs en regional företrädare, konstaterar Daniel Örtqvist.
Företagen är överens om vilken målgrupp man riktar sig till. Man satsar hellre på få men betalstarka kunder än massturism.
– Tidigare riktade sig den norrbottniska turismen till väldigt många kundsegment. Men att inte avgränsa sig och ha hela världen som målgrupp är inte bra, säger Daniel Örtqvist.
Det är inte bara synen på drömturisten som smalnat av. Företagen har också blivit mer specialiserade. Tidigare kunde ett företag både köra hundspann, servera mat och ordna boende. Nu siktar många in sig på sin specialitet och låter andra företag ta del av inkomsterna från till exempel transport och logi.
– Ett exempel på det är Icehotel som behöver många aktivitetsföretag runt omkring sig för att kunna sysselsätta sina gäster.
Besöksnäringen bidrar inte bara med ekonomisk tillväxt utan även till jämställdhet. Inom turismen är nämligen könsfördelningen lite jämnare än generellt i näringslivet. I ledningen för företag inom besöksnäringen är 44 procent av deltagarna kvinnor, jämfört med 26 procent kvinnor i ledningsgrupp i samhället i stort.
– Besöksnäringen har förutsättningar till att bidra till ökad jämställdhet på arbetsmarknaden i Norrbotten, konstaterar Anders Örtqvist.
Rapporten presenterades för politiker, tjänstemän och regionala aktörer vid ett dialogmöte under måndagen.
– Vi ser att besöksnäringen breddar arbetsmarknaden och gynnar det lokala näringslivet speciellt i glesbygden. Ett sånt exempel är Tree Hotel i Harads som många vill besöka, säger Anders Öberg, regionråd (S).