Enligt Norrländska Socialdemokraten på nätet, vill en amerikansk hedgefond låta gruvbolaget gå i konkurs. Bengt Niska, ordföranden i det kommunala utvecklingsbolaget (Puab) Jan-Erik Mangström och företagaren Patrik Snell, har kallat till en presskonferens i dag på förmiddagen för att markera att de ser allvarligt på uppgifterna.
- Är det något man skulle manifestera i Pajala i dag så är det att man ställer sig bakom den rekonstruktionsplan som finns för Northland, och den nya investerargruppen. Är det så att den lösningen inte kommer på plats, då kommer man inte att medverka till någonting, det är vad jag tycker man borde uttrycka, säger advokat Lars Söderqvist, som är Northlands rekonstruktör.
Lars Söderqvist har hört talas om uppgifterna om att obligationsägare tänker rösta nej till förslaget till lösning.
- Vad jag hört är att en amerikansk hedgefond ökat sin andel i den här gamla obligationen, men inte uppnått någon storleksordning med det innehavet som omedelbart påverkar ett beslutsfattande. Och såvitt jag känner till finns det inget uttalande från den fonden att man avser att rösta nej, säger han till TT.
Söderqvist tvivlar på att obligationsägarna kommer att fälla den framförhandlade lösningen på tisdag.
- Det verkar mer än lovligt dumt om man röstar nej, för det förlorar man bara på själv, säger han.
En konkurs för Northland skulle innebära att obligationsägarna förlorar stora summor pengar, medan den lösning som finns garanterar dem att få tillbaka pengarna. Om det skulle bli konkurs för Northland kan det ta lång tid för en eventuell ny ägare att återuppta gruvbrytningen i Pajala. Det finns till och med risk för att gruvprojektet avbryts, enligt Söderqvist.
- Det finns i alla fall stor risk för att utfallet skulle bli katastrofalt, säger han.
Det finns flera skäl till att företagare och politiker i Pajala oroas över risken för att Northland Resources ska gå i konkurs.
Visserligen finns järnmalmen kvar under den före detta myren i Kaunisvaara norr om Pajala, men tillståndet för gruvbrytning, bearbetningskoncessionen, och miljötillståndet för brytningen, är knutna till Northland Resources.
Skulle bolaget gå i konkurs och något annat bolag köpa gruvan skulle det ta lång tid för den nya ägaren att få nya tillstånd.
Under den tiden skulle mycket kunna hända som påverkar gruvans möjligheter att klara sig, exempelvis förändringar av världsmarknadspriset på järnmalm i negativ riktning.
Det är därför som initiativtagarna till dagens presskonferens satt rubriken "Kaunisvaaragruvan är i fara" på sitt pressmeddelande.
Northlands gamla obligationsägare ska vid ett sammanträde i Oslo på tisdagen ta ställning till den lösning som förhandlats fram om kapitaltillskott för Northland.
Lösningen innebär bland annat att ett konsortium bestående av Folksam, Metso, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet (med LKAB som delägare) går in med drygt 100 miljoner dollar i gruvprojektet.