Tillväxtverket har inom ramen för den europeiska regionalfonden beslutat att bevilja finansiering till projektet "Optisk Mätteknik för ett Innovativt Näringsliv", OMIN, som sökts av Stiftelsen Adopticum i Skellefteå i samverkan med IUC Västerbotten och IUC Norrbotten.
Detta är ett projekt som ska bidra till att öka små och medelstora företags kunskap och satsningar inom teknikområdet. ProcessIT Innovations har tidigare synliggjort det regionala näringslivets behov av optisk mätteknik, främst inom processindustrin, som ett sätt att fortsätta stärka konkurrenskraften. EU-kommissionen har också tydliggjort vikten av att europeiskt näringsliv genomför satsningar inom teknikområdet och utsett detta till en nyckelteknologi för vidareutveckla europeisk konkurrenskraft.
Projektets totala budget är 11 miljoner kronor och det löper under åren 2016-2018.
Adopticums VD Kenth Johansson konstaterar att detta är ett teknikområde där utvecklingen går mycket snabbt vilket öppnar upp möjligheter till helt nya typer av produkter och tjänster. Stiftelsen har under många år arbetat i projekt som finansierats av parterna i innovationssystemet.
– Att få medel till detta projekt gör att vi kan arbeta för att sprida kunskap om teknikområdet till långt fler verksamheter inom alla typer av branscher. Vårt mål är att produkter och tjänster som ett direkt resultat av projektet ska finnas på marknaden redan under projektets löptid, säger Adopticums VD Kenth Johansson
Adopticum planerar att hålla ett stort antal seminarier i Norrbotten och Västerbotten och följa upp dessa med fördjupande workshops. Detta ska mynna ut i konkreta produktutvecklingsprojekt som kan delfinansieras av OMIN och drivas i regionens små och medelstora företag. Planen är att arbeta branschöverskridande och engagera deltagare från många typer av verksamheter.
– Detta för att kunna nyttja de erfarenheter man byggt på sig i en sektor i en annan. Vi hoppas på så sätt skapa en innovationshöjd i projektet och att detta leder fram till många banbrytande idéer och lösningar, säger projektledaren Sara Lindahl.
Den offentliga medfinansieringen i projektet kommer från Skellefteå Kommun, Umeå Kommun, Piteå Kommun, Luleå Kommun, Region Västerbotten, Norrbottens Läns Landsting och Länsstyrelsen Norrbotten.
Den privata medfinansieringen kommer från Boliden AB, Smurfit Kappa AB, Data Ductus AB, Optronic AB, DataPolarna AB, Corrvision AB, Norra Timber Kåge Såg, Rubico AB, LinTech Embedded AB, Ruffcom AB, MBV Systems, PreEye AB samt Adopticum.