Öppet brev till näringsminister Mikael Damberg och ministern med ansvar för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson. Från: Torbjörn Wahlberg, ordförande Företagarna Skellefteå Mikael Winterkvist, ordförande Skellefteåföretagarna Jörgen Markgren, ordförande Tankesmedjan VSVB
"I en artikel i tidningen Entreprenör som utges av Svenskt Näringsliv redovisas att: ”1,3 miljoner har sin sysselsättning genom svensk export men samtidigt tappar Sverige närvaro på viktiga tillväxtmarknader. Med anledning av det presenterade närings- och innovationsminister Mikael Damberg en ny exportstrategi, en strategi som tagits fram i nära dialog med näringslivet.”
Mikael Damberg säger: ”Utvecklingen att exporten inte är motorn i vår ekonomi är farlig. Det är viktigt att stärka viljan att exportera. Sammanlagt har 800 miljoner kronor avsatts över fem års tid.”
I Skellefteå finns det många exportföretag: Boliden, Alimak, Trelleborg Sealing Solutions, Metso, Ursviken Technology, Optronic, Outotec, Franke Futurum, Brokk, North Kingdom, Martinsons m fl. Det är tre gånger så många som i Umeå och dubbelt så många som i Luleå. De allra flesta har inte lokala ägare. Dessa företag stannar kvar i Skellefteå så länge som det finns goda förutsättningar för dem att vara kvar och utvecklas. Om de väljer att flytta så sker det med stor sannolikhet utomlands.
En rapport från Sveriges Radio visar att drygt 160 000 industrijobb försvunnit i Sverige sedan år 2000. IF Metalls ordförande Anders Ferbe varnar för en avindustrialisering som hotar välfärden. Det krävs kompetensförsörjning och ökad satsning på utveckling och forskning menar han. Därför är det viktigt att våra universitet faktiskt tar sig an utvecklingen i Skellefteå eftersom den berör inte bara Skellefteås välfärd utan hela Sveriges. Här tar Luleå tekniska universitet ett stort ansvar medan Umeå universitet mer blivit Umeås universitet och ledningen där verkar lite intresserad av att stötta utvecklingen i Skellefteå. Umeå universitet har ett campus i Skellefteå men om avvecklingstakten fortsätter så är det bara en tidsfråga innan det läggs ned. De har avvecklat både utbildningar och personal. Inte minst personal som sysslat med corporate connections. För ett universitet är det också mycket viktigt ur kvalitetssynpunkt att upprätthålla kontakter mellan universitet och företag.
Det finns inga avtal mellan Skellefteå kommun och de två universiteten om verksamheten på Campus Skellefteå så den vilar på en mycket osäker grund.
I Finland finns så kallade universitetskonsortier. I Seinäjoki finns ett. De har huvudsakligen ett direkt statligt stöd och samarbetar med andra universitet i Finland. På många andra håll i världen finns också så kallade Multiuniversitetscampus med olika typer av organisation och finansiering, som en plattform att erbjuda utbildning och forskning i städer och regioner där det är långt till närmaste universitet. Regeringen borde besluta om att starta en försöksverksamhet med ett multiuniversitetscampus på Campus Skellefteå. Den borde inledningsvis omfatta 1000 helårsstudieplatser men sedan öka till 1 500 – 2 000. Forskning finns redan fram för allt inom träområdet men även inom elkraft, mobila system och omvårdnad. En organisation för ett multiuniversitetscampus i Skellefteå bör byggas upp lokalt för att driva verksamheten."