Vid en pressträff på torsdagen redogjorde Susann Mårtensson från Swedbankkontoret i Skellefteå samt skogsekonomen Jörgen Burstedt, LRF-konsult, för barometern. På plats fanns även Anita Backvid som bor i Skellefteå och äger skog i Överkalix.
– Många köper skog nu, det är rätt läge. De låga räntorna bidrar inte minst till intresset, säger Anita Backvid som har kursverksamhet för nyblivna skogsägare. Det är kul också att kvinnor visar ett allt större intresse för att äga skog.
Jämfört med 2013 så har det varit ett positivt år för svensk skogsindustri. Kronan har försvagats och efterfrågan har ökat något. För landets skogsägare, som står för cirka 60 procent av virkesflödet, så har effekten av det varierat. I söder har det lett till ökade virkespriser medan i norr har skogsägarna drabbats av stormar vilket bromsat prisutvecklingen.
– Avverkningsviljan har ökat och skogsägarna är mer positiva till prisutvecklingen på skogsmark, säger Susann Mårtensson, Swedbank.
Tittar man på skogsägarnas prognos för timmerpriset det närmaste året så tror 39 procent på stigande priser. Motsvarande siffra för massaved är 23 procent. Över hälften anser att det är en lönsam investering att köpa skog vilket är en kraftig ökning.
De flesta som gör skogsaffärer äger skog sedan tidigare. Innehavet utökas.
– Det finns fler intressenter mot i fjol när det gäller skogsfastigheter. Det märks framförallt vid kusten, säger Jörgen Burstedt.
I Skogsbarometern märks också att allt inte handlar om pengar när det gäller skogsinnehav. 51 procent anser att den viktigaste faktorn för att äga skog är de mjuka värdena. Det handlar om chansen att beträda egen mark och där kunna få rekreation, kunna jaga och fiska samt plocka bär. Endast elva procent anser att en god löpande avkastning är det mest betydelsefulla.