Att göra ekonomiska bokslut är det lag på, men det finns inte något bra sätt att mäta den faktiska kvaliteten i en organisation eller företag. I november släpps ett verktyg för att göra sociala bokslut.
– Målsättningen är att alla gör sådana här bokslut om 10 år, säger Simon Miderfjäll, vd GF Chansen som tagit fram ett verktyg för att företag och organisationer ska kunna göra sociala bokslut.
Under Mästarnas mästare 2010 diskuterade Stefan Holm och Patrik Sjöberg vem som hoppat högst egentligen. Stefan Holms rekord var 2.40 meter, Patrik Sjöberg hade världsrekordet på 2.42.
– Sett med skolbetygsglasögon vinner ju Patrik Sjöberg, men sätter man på sig relationsglasögonen har Stefan Holm gjort en större prestation då han är kortare i kroppen. Man måste sätta saker i relation till saker för att kunna mäta kvalitet, säger Miderfjäll och fortsätter:
– Om vi tittar på skolvärlden finns inget bra sätt att mäta skolors kvalitet. Någon ”bästa skola” finns inte. Betyg säger ingenting om vilken kvalitet skolan håller, vilken kompetens lärarna har, säger Miderfjäll.
Inom politiken pratar man om vinster eller inte vinster i välfärden, men det är inte heller något bra mätinstrument, menar han.
– Är du till vänster på den politiska skalan tycker du att det är bra med ett företag som inte har höga vinster. Då kan man anta att överskottet gått tillbaka till verksamheten. Är du till höger på skalan anser du att företaget med stor vinst är ett bra företag, men seriösa aktörer tycker att det här bara är tjafs. Det går inte att mäta kvalitet i pengar. Det är ett väldigt trubbigt verktyg, säger Miderfjäll.
Verktyget de nu håller på att ta fram heter Social Impact Accounting, SIA, och fungerar som ett bokföringsprogram, med den skillnaden att man där även kan lägga till indikatorer med social hållbarhet som grund. De har tittat på de definitioner på social hållbarhet som SKL och KTH tagit fram.
– Vi har en vetenskaplig grund att utgå från och utifrån det tittar vi på tre olika målområden: personal, kund och vilken samhällsnytta företaget eller organisationen gör, säger Miderfjäll.
Företaget har tagit fram indikatorer som kan mätas och det blir sedan data som kan mätas med andra företag i samma bransch. På så sätt kan konsumenterna lättare välja vilket företag de vill anlita.
Miderfjäll gör en parallell till hur miljörörelsen jobbat under lång tid. För 30 år sedan trodde man inte att man kunde mäta miljömässig hållbarhet, i dag är det inte längre ett säljargument för ett företag att de är miljömärkta, och det är konsumenterna som krävt det.
– På samma sätt ska det här bli självklart i framtiden. Konsumenterna vill kunna välja företag som har bra sociala bokslut och deras vilja är viktig. Gör man inte de här boksluten kommer man i framtiden att skjuta sig i foten, säger Miderfjäll.
I dag är det inte reglerat att, eller hur, man ska göra sådana här bokslut, vilket medför att företag kan välja att skriva in det de gör bra, men välja bort andra saker.
– Tittar man till exempel på H&M har de ett fantastiskt socialt bokslut, ändå kommer det fram lite då och då att de använder sig av barnarbetare. Med SIA kommer konsumenten att se att företaget inte svarat på vissa frågor och då får man fråga dem varför de gjort så. Döljer man något är det av en anledning, säger Miderfjäll.
Erika Åberg