Nytt grepp: Länsstyrelsen informerar i förväg om kontroll av djurhållning

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-02-24 10:53

Länsstyrelsen i Västerbotten tar ett nytt grepp när det gäller planerade kontroller av djurhållning och jordbruksverksamheter. Nu går de nämligen ut med information om kontrollerna i förväg för att inleda en dialog, och underlätta för djurhållare och andra att sköta djur, producera livsmedel, och hantera läkemedel på ett bra sätt.

Varje år utför Länsstyrelsen i Västerbotten cirka 25 tvärvillkorskontroller av olika djurhållningar och jordbruksverksamheter. Utöver dessa kontroller, som är kopplade till jordbruksstöden, kommer ytterligare cirka 250 planerade kontroller inom utvalda områden att genomföras.

– Det är djurhållarna och verksamhetsutövarna som har det avgörande ansvaret för djurens välfärd och för livsmedelssäkerheten. Vår roll är att kontrollera verksamheterna, att följa upp att identifierade brister åtgärdas och inte minst att underlätta för djurhållare, livsmedelsföretagare, veterinärer med flera att göra rätt, säger Kajsa Berggren, chef för landsbygdsenheten.

Som ett inslag i verksamhetsutvecklingen satsar Länsstyrelsen nu på ökad dialog och information. Ett nyhetsbrev har skapats som ska innehålla information, bland annat om vilka regler som gäller och om de olika kontrollerna som genomförs och där syftet är att underlätta för djurhållare, jordbrukare och andra berörda.

– Inom den planerade djurskyddskontrollen kommer vi under 2016 att fokusera på djurhållningar med nötkreatur och får och get. Dessutom kontrollerar vi varje år att personer med djurförbud respekterar förbudet och inte håller djur, säger Fredrik Nilsson som samordnar djurskyddskontrollerna.

– Inom livsmedelskontrollen ägnar vi oss i år åt viltfångad fisk, bärodling och renskötsel och inom läkemedelskontrollen arbetar vi framför allt med hästverksamheter under 2016. Även hästar räknas ju som livsmedelsproducerande djur och vi behöver uppmärksamma hästägarna på vad som gäller för till exempel journalföring, hästpass, foder och hygien, säger Annelie Grip Hansson som samordnar övriga kontroller.

Mer information på förhand ser Länsstyrelsen som ett viktigt led i arbetet med att skapa förståelse för varför kontrollerna finns och hur de genomförs.

– Vi ska ha en bra kontroll för att visa på att djurhållningen i Västerbotten och livsmedel från länet håller mycket hög standard. Kontrollen är viktig både för de svenska konsumenternas förtroende och för våra möjligheter att exportera produkter till andra länder, vilket man kanske inte alltid tänker på, avslutar Kajsa Berggren.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!