Gårdsosten fick 19 poäng av domarna, medan de två ostar från Jämtland och Norge som delade andraplatsen fick 15,5.
Ett stort övertag alltså för osten som gjorts i Södra Svedjan som ligger intill Storkågeträsket väster om Kåge.
I juryns motivering kan man bland annat läsa; "Vilken hyllning till svensk ystningstradition; långlagrat, grynpipigt, jämnt, vackert, homogent, blommigt, storstilat, sagolikt".
En närmast lyrisk jury med andra ord.
I en annan kategori knep Svedjan Ost en silvermedalj, för osten Rustik.
De fick också medalj
Övriga från Norr- och Västerbotten som fick medalj var:
Gravad fisk. Silver och brons till Norums fiskrökeri, Västerbotten.
Värmebehandlad korv: Guld till Tärna Saucisse som gjorts av Tärnaby Fjällhotell.
Dessertsås: Silver för en lingonsirap som gjorts av företaget Skogsbärsfröjd i Norrbotten.
Innovativt mathantverk: Brons för en kallrökt renfärs till Anders Skum Fjällvilt i Västerbotten.
Härkan du läsa mer om tävlingen.