– Förhoppningen är att vi ska kunna använda detta som en ersättning till kloret i våra badhus i kommunen, säger hon.
Tillsammans med skellefteföretaget BioCool kommer Skellefteå kommun med start på måndag och under fyra veckor framåt att testa produkten i Lövångers badhus. Man kommer då att varva mellan användning av klor och BioCool.
– Vi valde Lövångers badhus eftersom det är vår minsta bassäng. Den rymmer 100 kubikmeter vatten, berättar Therese.
För att undersöka hur effektiv metoden är i ett badhus kommer även en ny mätutrustning - ATP att användas.
– Med den får man ett testresultat bara efter fem minuter. Mätningen kommer att ske varje dag under testperioden på olika ställen i badhuset. Det sker vid tre tillfällen, innan badhuset öppnar när det badas och efter att badhuset stängts, säger Kåre Eriksson, docent vid Umeå Universitet, som har forskat på klorets negativa hälsoeffekter och som kommer att fungera som oberoende ansvarig för testerna.
BioCool består av en kemikalie som söker upp bakterier och andra mikroorganismer som finns i vattnet och oskadliggör dem.
– Det känns fantastiskt roligt att vara med om detta paradigmskifte för rening av vatten i badhusen och för de som badar är det helt ofarligt, betonar Håkan Eriksson, tillförordnad vd för BioCool.
Produkten BioCool har under flera års tid testats i mindre privata pooler, upp till 40 kubikmeter. Håkan konstaterar att det vid badhuset i Lövånger räcker med att tillföra cirka en liter BioCool i veckan. Noggranna tester av produktens effekter har också gjorts i laboratoriemiljö av det oberoende forskningsinstitutet RISE. Nu är det första gången som det testas i en offentlig miljö som ett badhus.
– När vi fick klartecken från RISE att de var nöjda kunde vi gå vidare med försöken, berättar Ingrid Thylin, avdelningschef på kommunledningskontoret.
Fritidschef Leif Gustavsson bekräftar problemen med kloret.
– Vi har 10-15 personer som arbetat på våra badhus och som tvingats byta jobb på grund av besvären. Simmare får också ofta astma eftersom de drar i sig kloret som finns nära ytan. Dessutom är kloret inte bra för byggnaden, säger han.
Kloret används för att hindra mikrobiell tillväxt och smittspridning i bassängvattnet.
– När klor reagerar med kväveinnehållande föroreningar i vattnet, till exempel urin, svett och rester av schampo bildas trikloramin som kan orsaka hälsoproblem som irritation i ögon och i de övre luftvägarna, berättar Kåre Eriksson
Förutom Lövångers badhus kommer Skellefteå kommun även under hösten att göra jämförande tester mellan kloret och BioCools produkt i badhuset i Byske som är större än det i Lövånger.
– Det känns viktigt att vi gör de här testerna noggrant och utvärderar resultatet innan vi går vidare. Förhoppningsvis kan vi se det ganska snabbt, säger Therese Wallström.
Skellefteå kommun har fått stöd från Naturvårdsverket med 500 000 kronor för att genomföra försöket.
– Näringsminister Damberg har betonat vikten av att den offentliga sektorn måste ställa upp som testbäddar och det är ju det här ett mycket bra exempel på, menar Ingrid Thylin.
Håkan Eriksson konstaterar att poolvatten kan bli en stor marknad för BioCool.
– Det finns många pooler runt om i världen. Bara i staden Nice finns det lika många bassänger som i hela Sverige, avslutar han.