Produkten Sportswik gör alla med en smartphone till en reporter. Alla som besöker matcher kan fota, filma, kommentera och rapportera mål och matchhändelser. Det innebär att varje match får en bevakning i klass med en elitmatch med matchfakta, bilder och videogallerier.
Martin Wiklund menar att för att lyckas fullt ut med Sportswik måste utvecklingen få kosta "galet mycket" pengar.
– Det gäller att kunna rekrytera de smartaste personerna och att ha mest pengar i bagaget, säger han.
Martin konstaterar att det i norra Sverige finns många personer som är mycket duktiga på tekniken.
– Men här finns det däremot inte många som varit med på den typ av resa som vi nu är ute på. Därför måste vi komplettera vår kompetens med personer från Stockholm och från utlandet.
Martin Wiklund fick sin fotbollsfostran i Sunnanå SK och spelade också för Skellefteå AIK innan det bar av till Umeå FC där han efter avslutad karriär blev vice ordförande i styrelsen. Martin studerade till systemvetare och fick jobb hos IT-företaget Cap Gemini.
– Hos dem var jag med om att utveckla appar redan 2002 men det var tio år för tidigt och marknaden var inte mogen för den tekniken, berättar han.
Så småningom hamnade Martin hos Uminova Innovation där han arbetade med start-ups. En jobbresa till Silicon Valley i Kalifornien 2011 blev startskottet för utvecklingen av Sportswik.
– Jag satt och lyssnade på riskkapitalister som sa att om man ska lyckas ska man göra det som finns i ens hjärta . För det kommer alltid stunder när man vill ge upp, men är det något man verkligen brinner för så ger man sig inte förrän problemet är löst, säger Martin Wiklund.
Föreläsningen fick honom att fundera över sin egen passion som är idrott.
– På flygresan hem till Sverige kom jag på idén om appen. Jag producerade en powerpoint på 18 sidor som fortfarande är aktuell och där vi ännu inte genomfört alla idéer, säger han.
När Martin var pappaledig från Uminova Innovation med sitt andra barn började han programmera appen och efter att föräldraledigheten tog slut sade han upp sig och satsade allt på utvecklingen av Sportswik.
– Vi vill demokratisera sportbevakningen. Alla ska kunna följa sitt lag, säger Martin.
Vid årsskiftet 2014/2015 hade han och det team på fem personer som han rekryterat fått ihop tekniken och de tog kontakt med Storvretacupen som är världens största innebandycup.
– Där upptäckte många appen och runt hundra lag fortsatte att använda den även efter cupen.
Sedan har det rullat på rejält och nu siktar Martin också på att komma ut med produkten på den internationella marknaden.
Martin berättade även om satsningen Grönt Kort för Fair Play som Sportswik gör tillsammans med Länsförsäkringar Västerbotten och Västerbottens Fotbollsförbund. Den genomförs nu i sommar på alla fotbollsmatcher för barn och unga i Västerbotten. Syftet är att det ska bidra till en schysstare stämning runt planerna. Under säsongens 6 000 matcher kommer 12 000 gröna kort att delas ut till schyssta spelare. Efter att varje match är färdigspelad får en spelare i varje lag, som utmärkt sig på ett schysst sätt, det gröna kortet av motståndarlagets lagledare.
På seminariet föreläste även Oscar Huss, som är produktutvecklingschef hos Poc. Han berättade om Pocs utveckling till ett globalt företag med ett varumärke där deras hjälmar bland annat bärs av svenska alpinlandslaget och av världsstjärnor som Bode Miller och Julia Mancuso.