Byggnationen startade i mitten av april och lagom till vårterminen 2018 är förhoppningen att hela byggnaden om 1200 kvadratmeter ska stå klar.
Tolv sökande
Just nu pågår också intagningen till den första gymnasieutbildningen som kommer att hållas där, vilken heter ”Industritekniska programmet inriktning produkt- och maskinteknik”.
– Vi har tolv förstahandssökande till programmet. Vi hoppas på att det ska bli några fler innan terminsstart, säger Lindbergh om de 16 platser som finns.
Hon fortsätter:
– Tolv stycken är bra. De är först och kan därför inte träffa någon som berättar om hur det är på utbildningen. Ingen kan visualisera för dem vad utbildningen är. Jag tycker att det är modiga elever som tagit till sig och förstått vad framtiden handlar om, säger Lindbergh.
Ny teknik fokus
Hon berättar att fokus inte ska ligga på traditionell verkstad utan på ny teknik som gör elever förberedda på en arbetsmarknad som håller på att förändras snabbt.
– Det blir mer teknik, fler datorstyrda maskiner och helt nya tillverkningsmetoder. Det handlar till exempel om additiv tillverkning som 3d-printing.
I lokalerna finns ytor som ska användas för trä, metall och ny teknik.
– Eleverna kommer också själva att få bygga behändiga maskiner som 3d-printrar och CNC-fräsar. Det ger dem en förståelse för hur industrimaskiner fungerar.
Såg framtiden
Den första terminen kommer eleverna att bland annat att studera gymnasiegemensamma ämnen, CAD och produktutveckling. Teorin är förlagd till Balderskolan.
Nyligen var bland andra Jannike och gymnasiechefen Jan Midlert på besök på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång. Där såg de en del av framtiden.
– De jobbar på det sätt som vi tänkt oss med den lokala industrin och teknikprogrammet i nära samarbete. Saker vi vill göra i framtiden har de redan gjort. Det var skönt att se att vi tänkt rätt.
Bland de sakerna finns till exempel en sommarskola för låg- och mellanstadiet som ger en bild av vad industri är.