Nu skiner solen över Åkes kök

Åke Lithéns start som egenföretagare inom restaurangbranschen började trögt. Vädret var inte det bästa och kunderna uteblev. ”Jag var som ett asplöv de första två veckorna”, säger han. Men när solen kom så kom även kunderna.

Pluggar i höst. Lovisa Svedlund har uppdraget som personalansvarig. I höst börjar hon plugga gastronomi och värdskap i Umeå.

Pluggar i höst. Lovisa Svedlund har uppdraget som personalansvarig. I höst börjar hon plugga gastronomi och värdskap i Umeå.

Foto: Pluggar i höst. Lovisa Svedlund har uppdraget som personalansvarig. I höst börjar hon plugga gastronomi och värdskap i Umeå.

Ekonomi, näringsliv & finans2014-07-28 12:00

Det var den 14 juni som Åke Lithén öppnade upp restaurangen på Vitbergsbadet, med sitt eget namn Åkes kök. När den sega inledningen vände så vände den med besked. Det blev snabbt timmeslånga köer.

– Vi sprang runt här som yra höns, inflikar Marianne Forsman, Åkes sambo och anställd över sommaren.

– Det har i många år varit klagomål på att det är långa köer här, så ett av mina mål har varit att få till det. Nu ligger vi på tio minuter. Jag har plockat folk från bland annat Subway och Frasses som är vana att jobba snabbt, säger Åke Lithén.

Han har tio anställda, plus han själv och Marianne. De anställda sköter främst kiosken och hamburgarna, medan Åke Lithén gärna siktar in sig på after beachkvällarna då a´la carte-menyn kommer fram.

Hur har du tänkt kring det? Du är ju känd från din fjärde placering i Sveriges Mästerkock 2011 och förknippas med lite finare mat. Så väljer du att starta eget och ”flippa burgare”?

– Jo, jag vet. Jag ser det som ett sätt att lära mig och prova på hur det är att driva restaurang. Jag får lära mig ekonomin och hur det är att ha anställda. Sedan får jag laga det lite exklusivare på after beachkvällarna.

Men kunderna har inte hittat hit i den utsträckning som Åke hoppats.

– Jag tror att de inte är vana att det finns en restaurang här. Jag hoppas de hittar hit till sensommaren. Vi kommer att hålla på september ut, även om badet stänger 17 augusti.

Under sensommaren kommer de att även servera lunchbuffé i restaurangen. Men sedan blir det svårt.

– Mest troligt är det för dåligt isolerat här för att det ska fungera under vintern. Jag har span på några krogar i stan. Fast än är inget bestämt, säger Åke och ser lurig ut.

Driver du Vitbergsbadets restaurang nästa sommar också?

– Ja, om det inte kommer loss något kring krogarna som jag har span på, ler Åke.

undefined
Pluggar i höst. Lovisa Svedlund har uppdraget som personalansvarig. I höst börjar hon plugga gastronomi och värdskap i Umeå.
undefined
Lärorikt. Åke Lithén ville prova på hur det är att driva restaurang. ”Jag får lära mig ekonomin och hur det är att ha anställda.”
undefined
Sallad. Personalansvariga Lovisa Svedlund och Amanda Boström fixar med kycklingsalladerna.
undefined
Ett stort steg. Åke Lithén sa upp sig från jobbet på Tieto. Marianne Forsman har meddelat sin arbetsgivare inom taxi att hon kommer tillbaka först i höst. Nu kör de för fullt med Åkes kök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!