Det är ingenjörsstudenterna Viktor Åhlund och Gustaf Wennerström som under två somrar arbetat med att utveckla appen ”Touch point”.
– Tanken med appen är att människor ska kunna gå omkring i Skellefteå och prata med sevärdheter, till exempel Lejonströmsbron, Bonnstan och Johanna i parken. Man ska kunna ställa frågor om själva sevärdheten och om saker runtomkring dem, säger Viktor Åhlund.
När den som använder appen kommer i närheten av en sevärdhet, så kommer personen att kunna konversera med den. Viktor och Gustaf har tagit fram ett komiskt utsnitt där sevärdheterna kan svara på allt från faktafrågor till hur de mår.
–De får en personlighet. Istället för att läsa på skyltar, så ska man kunna prata med dem, säger Viktor Åhlund.
Appen är utrustad med artificiell intelligens, som tolkar frågorna som ställs och letar fram lämpliga svar. Den som ställer frågor kan skriva både på svenska och engelska. Appen har tagits fram som en del i Sense smart region där LTU är projektägare.
– Vi försöker skapa det smarta samhället med hjälp av sensorer och öppna data och presentera dem som augmented reality – eller förstärkt verklighet. Ett roligt sätt är att göra en bot att prata med, säger Leif Häggmark, projektledare för Sense smart region i Skellefteå.
Appen är på demostadiet och går att använda, men finns inte att ladda ner i Google play ännu. Det finns idag fyra sevärdheter inlagda i appen – Johanna i parken, Landskyrkan, Bonnstan och Lejonströmsbron.
– Det finns extrema framtidsmöjligheter om man sätter sig ner och matar in information om olika sevärdheter, säger Viktor Åhlund.
Anna Lindfors vid Visit Skellefteå menar att appen kan bli ett bra komplement till informationen på destinationsbolagets webb.
– Den sätter en personlighet på sevärdheterna, som på ett lättsamt sätt får berätta sin egen historia, säger hon.