Ett av Bolidens prioriterade forsknings- och utvecklingsprogram heter gruvautomationsprogrammet. Det övergripande, långsiktiga målet är att öka nyttjandegraden av maskinerna så att produktionen kan hållas igång dygnet runt. Det i sin tur gör att produktionen – och säkerheten – ökar.
I Kristinebergsgruvan installerades ett tre och en halv mil långt trådlöst nätverk i april 2013. Till en början användes det parallellt med det gamla komradiosystemet. I september fasades komradiotekniken ut helt och hållet. Arbetet har sedan fortsatt i Kankbergsgruvan och i Garpenbergsgruvan. Under 2016 är avsikten att ta tekniken även till Renströmsgruvan.
– Vi har inte köpt specialanpassade saker för att det här ska fungera. Vi har tagit samma saker som vi har på vårt kontor men kapslat in dem och installerat dem i gruvan. Det har gjort att vi fått en ekonomi på det här, säger Peter Burman, en av projektledarna för gruvautomationsprogrammet.
Ursäkta min fråga men varför har ni har ni inte kommit på en lösning på det här förrän nu? Tekniken har ju funnits länge ovan jord?
– Precis! Det har jag också funderat på. När jag kom till Boliden för två år sedan tänkte jag att det måste ju vara gjort för länge sedan. Mina kollegor höll då på att slutföra installationen i Kristineberg. Nu är vi världsunika, ingen annan har hunnit lika långt som vi. Det finns fem till tio andra gruvor i världen som har wifi-täckning upp till 75 procent. Vi har 100 procent. Många andra gruvbolag har ingen kompetens på området. När de ser vad vi har gjort är de oerhört fascinerade. Och lite ställda, säger Peter Burman.
Vilka är de tre bästa fördelarna med det trådlösa nätverket?
– Först och främst är det mycket tryggare för gruvarbetarna. De kan ringa riktiga telefonsamtal och det går att spåra var de befinner sig. För det andra innebär det att gruvan kommer in i nutiden. Allt ovan jord blir möjligt under jord. Det blir enklare att sätta upp mätinstrument och annat. För det tredje lever vi under kostnadspress. Det är en tuff bransch och vi måste vara lönsamma. Det här kommer att ge Boliden konkurrensfördelar.
Som exempel på sådant som blir effektivare är skiftbytena. Om man startar en bil ovan jord och ska köra ända längst ned tar det enligt Peter Burman 25–30 minuter. Det innebär att det blir en timmes bilkörning som går bort i tid. Om operatören istället kan lämna maskinen igång, att den jobbar för sig själv i en timme tills nästa person kommer, tjänar bolaget tid och pengar.
– Fullständigt autonoma gruvrobotar är väldigt långt borta. Vi behöver en operatör vid maskinen, men när den lämnar för lunch kan maskinen jobba själv eller fjärrstyras en stund av en kollega ovan jord.
Vad kan det vara för jobb som en maskin kan sköta själv ett tag?
– Den kan borra. Människan sköter sedan det mer precisa borrandet ute i kanterna.
Skulle den kunna ladda inför sprängning också?
– Det tror jag är cirka tio år bort. Men det är något vi gärna vill lyckas med. Det är ett farligt arbete eftersom man bryter sig fram längst bort i tunneln, vid produktionsgaveln. Är det någonstans det ska rasa så är det där. Vi vill få bort folk därifrån, även om det bara är tio meter så är det bättre. Ambitionen i det fallet är inte att spara pengar, för det är dyrt att utveckla så avancerad teknik, utan det handlar om att få bort folk från farliga arbetsplatser.
Nu när gruvarbetarna får tillgång till trådlöst nätverk, kan de kolla in Facebook och andra sociala medier under jord?
– Än så länge går inte det, vi vill inte riskera att någon slår ut säkerhetssystemet. Det är inte säkert att vi öppnar upp systemet för privat surfning ute i gruvan. Uppdatera Facebook får man göra på lunchen. Men bara att de kan lyssna på vanlig radio kommer att bli ett lyft. Framför allt att de kan lyssna på referaten från Skellefteå AIK:s matcher kommer att uppskattas, säger Peter Burman.
Framför allt att de kan lyssna på referaten från Skellefteå AIK:s matcher kommer att uppskattas.