Presskonferensen på Northvolts huvudkontor i centrala Stockholm på torsdagsförmiddagen var välbesökt. Det som hade läckt ut var att de två kvarvarande städerna Skellefteå och Västerås skulle få var sin del av den totala kakan.
Skellefteå står som vinnare i slutkampen.
Byggstart hösten 2018
Northvolts batterifabrik, som kan bli störst i Europa, ska byggas mellan Hedensbyn och Bergsbyn. Mellan 2000 och 2500 personer kommer att arbeta vid fabriken då den är fullt utbyggd. Byggstart i Skellefteå för fabrikens första linje, en fjärdedel av hela fabriken, är planerad till ”senare delen” av 2018 och då krävs, enligt vd Peter Carlsson, 10 till 12 miljarder kronor i investeringspengar.
40 miljarder
Den totala investeringen bedöms till 2023/24 då hela fabriken ska stå klar i Skellefteå bedöms till närmare 40 miljarder kronor.
Västerås får Northvolts del för forskning och utveckling, samt en så kallad demolina som tas i bruk tidigt snabbt. Byggandet av demolinan kommer att kosta 600 till 700 miljoner kronor. Mellan 300 och 400 personer väntas få jobb i Västerås.
– Genom demolinan ger vi kunderna tillgång till batterier som de kan använda till tester och validering, sa Carlsson.
Damberg med
Från början var det tänkt att Peter Carlsson, vd Northvolt, Lorents Burman, kommunalråd, Skellefteå, och Anders Teljebäck, kommunalråd, Västerås, skulle möta media, men klockan 06.30 på torsdagsmorgonen kom närings- och innovationsminister Mikael Damberg med ett pressmeddelande att han också skulle finnas på plats.
Peter Carlsson lyfte fram Skellefteå styrkor i urvalsprocessen, att kommunen bland annat kunde möta kraven på mark, energi, vatten logistik och annat.
– Skellefteå har mycket storskalig basindustri, gruvindustri och ett recyclingkluster, lyfte Carlsson vid presskonferensen.
Redan kommande vecka drar arbetet igång för Northvolt med att öppna ett projektkontor i Skellefteå.
Regionen stöttar
Lorents Burman konstaterade att det inte bara handlar om en kommuns engagemang att fabriken hamnar i Skellefteå, utan också att grannkommunerna, universiteten i norr, landstingen och andra stöttat Skellefteås intentioner.
– Vi har stort förtroende för Northvolt, men för alla investeringar finns utmaningar. Vi har imponerats hur bolaget har jobbat – oerhört professionellt, sa Burman.
Många sökande
Peter Carlsson fortsatte att han inte var orolig för rekryteringen,
– Vi har sett ett otroligt intresse att vara med och jobba med miljöomställningen. Till våra jobb har vi haft hundratals sökande och i ett par fall tusentals sökande. Men vi vet samtidigt att vi inte kommer att hitta vissa kompetenser i Sverige och då är det viktigt att det finns en attraktivitet.
”Var det så?”
När Norran träffar Peter Carlsson efter presskonferensen är den första frågan hur det känns att en kommun som ratades, som inte fanns bland de 20 som Northvolt valde ut själv, utan skickade in en ansökan ändå, faktiskt blev den som fick fabriken.
Han lyser upp:
–Var det så? säger Carlsson och ser uppenbart förvånad ut.
Miljötillstånd
I Skellefteå kommer nu först kommunen att göra klart en detaljplan. Sedan handlar det om länsstyrelsen och miljötillståndet.
– I dagsläget finns det inget i feedbacken som gör oss oroliga inför miljöprövningen, utan vi hoppas att processerna kan ske med god hastighet, så vi kommer igång då vi planerat 2018. Vi ser förutsättningar att nå dit.
I dag arbetar 45 personer vid Northvolt i Stockholm från tio olika nationaliteter. Enligt Peter Carlsson kommer sannolikt 70 personer att vara anställda vid årsskiftet 2017/2018.