Northvolt får fördubbla produktionen

Under onsdagen fick Northvolt ett nytt tillstånd från Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt för sin batterifabrik i Skellefteå. Det nya tillståndet innebär att bolaget nu får tillverka mer än dubbelt så stor mängd litiumjonbatterier och metalloxider än vad bolaget fick tillstånd till genom domen från förra året. Byggfasen beräknas generera cirka 3 000 årsarbeten under drygt två år.

Domen innebär att Europas största anläggning för tillverkning av litiumjonbatterier kommer att ligga i Skellefteå.

Domen innebär att Europas största anläggning för tillverkning av litiumjonbatterier kommer att ligga i Skellefteå.

Foto: Jeanette Lövgren

Ekonomi, näringsliv & finans2019-04-17 12:20
undefined
Genom att bolaget fått tillstånd för båda linorna blir anläggningsarbetena enklare och mer kostnadseffektiva.

– Vi är jätteglada och tacksamma över att domstolen gått på vår linje. Det här gör att vi vinner mycket tid i processen vilket faktiskt är viktigare för oss än att vi sparar kostnader. Det här är en viktig milstolpe för oss så nu ska vi fira, vilket vi på Northvolt är duktiga på, säger Northvolts miljö- och hållbarhetschef Emma Nehrenheim till Norran Affärsliv.

Samtliga motparter och remissinstanser hade ställt sig positiva till ansökan och domstolen godtog bolagets yrkanden.

De som haft mest synpunkter är Mausjaur sameby som menar att det finns brister i handläggningen. Samebyn yrkar att miljökonsekvensbeskrivningen kompletteras i samråd med samebyn och då senare samråd med parterna ger stöd för detta kan samebyn godta att ansökan medges med villkor att komplettering sker.

– Vi har en jättebra dialog med samebyn och deras kritik handlade mest om att vi inte lyft fram deras situation tillräckligt bra, berättar Emma.

Genom det nya tillståndet får Northvolt tillverka högst 85 000 ton litiumjonbatterier och högst 40 000 ton metalloxider per år samt grafitelektroder till nämnda batterier.

undefined
Domen innebär att Europas största anläggning för tillverkning av litiumjonbatterier kommer att ligga i Skellefteå.

För att domstolen ska kunna bestämma vilka slutliga villkor som ska gälla för bland annat för utsläpp till vatten och luft från verksamheten måste ytterligare utredningar genomföras och redovisas till domstolen efter tre års tid.

Det som sticker ut är de beräknade nivåerna av nickel som beräknas utgöra cirka 70 procent av metallutsläppen. Utsläppen beräknas till maximalt 158 kilo per år vilket kan bli det tredje största industriella utsläppet i Sverige utifrån utsläppsdata från år 2017 i Naturvårdsverkets ”Utsläpp i siffror”.

Enligt beräkningar gjorda i miljökonsekvensbeskrivningen kommer inte kemisk eller ekologisk status att försämras för berörda vattenförekomster i Skellefteälven. Nickel ingår i de så kallade ”prioriterade ämnena” och bedöms då i kemisk status. Vid Risön var den uppmätta nickelhalten 1 μg/ och den biotillgängliga halten har beräknats till 0,3 μg/l. Utsläppet från Northvolt beräknas hålla en biotillgänglig halt av 0,6 μg/l innan den blandas med älvsvattnet. Gränsvärdet för nickel är 4 μg/l som årsmedelvärde biotillgänglig halt.

– Från vår fabrik får vi inte några tunga utsläpp och vi kommer att ha ett mycket omfattande kontrollprogram.

Den ansökta verksamheten ska ha satts igång senast fem år från det att domen har vunnit laga kraft.

Det nya tillståndet ersätta det gamla tillståndet från den 7 juni 2018 som då upphör att gälla. Detta omfattade 35 000 ton litiumjonbatterier per år och 15 000 ton metalloxider.

Den första ansökan gällde en produktionslina och med den andra linan som man nu har fått tillstånd för kan Northvolt uppnå en sammantagen lagringskapacitet på cirka 16 GWh. Detta innebär att Europas största anläggning för tillverkning av litiumjonbatterier kommer att ligga i Skellefteå.

Genom att bolaget fått tillstånd för båda linorna blir anläggningsarbetena enklare och mer kostnadseffektiva. Dessutom får de en tidigare produktionsstart, en kortare period med påverkan av omgivningen och en snabbare utveckling av anläggningen.

– Under senare delen av sommaren räknar vi med att komma igång med grundläggningen, berättar Emma Nehrenheim.

undefined
Detaljplaneringen av området visade att Northvolt inte behövde ta i anspråk lika stora markytor som tidigare hade beräknats.

Detaljplaneringen av området visade att Northvolt inte behövde ta i anspråk lika stora markytor som tidigare hade beräknats. Genom att bara addera en byggnad till anläggningen kan den totala ytan för de två produktionslinor begränsas till i stort sett samma omfattning som fanns med i den första tillståndsprövningen.

En annan förändring blev att lokalen för färdiga battericeller separerades från övrig verksamhet av brandskyddsskäl.

Kasserade battericeller ser företaget inte som en potentiell kostnad utan som en tillgång. Det menar att det är sannolikt att teknikutvecklingen för återvinning kommer att medföra att värdet i de kasserade battericellerna ökar när det blir möjligt att utvinna mer av materialvärdet i cellerna samtidigt som efterfrågan på dessa metaller ökar.

Ingen av motparterna har yrkat att Northvolt måste ställa ekonomisk säkerhet och även Mark- och miljödomstolen går på den linjen. En sådan säkerhet skulle då omfatta kostnaderna för avhjälpande av en miljöskada och andra återställningsåtgärder som verksamheten kan komma att föranleda.

Transporter till och från anläggningen uppskattas maximalt utgöra cirka 100 lastbilar per dygn. Personbilstransporterna bedöms inte öka jämfört med det tidigare tillståndet eftersom Northvolt konstaterar att möjligheterna att lösa persontransporter kollektivt ökar då antalet anställda ökar. Företaget meddelar att de kommer att överväga incitament för att få de anställda att välja att åka kollektivt till anläggningen.

– Vi har ett embryo till lösning på detta, men det är för tidigt att berätta om detta, avslutar Emma Nehrenheim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!