Northlands räddningsplan nästan klar

Northlands erbjudande om obligationsteckning för sammanlagt 335 miljoner dollar är fulltecknat, enligt ett pressmeddelande från bolaget i kväll. För att räddningsplanen för Northland ska bli verklighet måste de gamla obligationsägarna godkänna det.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-05-30 22:13

- De gamla obligationsägarna ska ta ställning på tisdag, men nu är pengarna på plats och det är oerhört viktigt därför att jag tror att det blir ett viktigt argument för att få obligationsägarna att godkänna, säger Karl-Axel Waplan, Northlands vd till TT.

Att obligationserbjudandet blev fulltecknat flera timmar före den deadline som satts upp, 22.00 i kväll, kan eventuellt förklaras med att ett nytt konsortium gick in med pengar på i gårkväll.

- Det var mycket viktigt, för det gav ju en tydlig intressegrupp som är med nu och som kan den här typen av verksamhet. Så jag tror säkert att det hjälpte till, säger Waplan.

Konsortiet gick in med omkring hundra miljoner dollar. Folksam, Metso, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet, där LKAB är delägare, ingår i konsortiet.

Om räddningsplanen godkänns på tisdag kan produktionen av järnmalm återupptas i Pajalagruvan.

- Då drar vi igång produktionen och likaså drar vi igång investeringarna som planerat, säger Karl-Axel Waplan.

Den finansiella lösning som presenterats för Northland Resources gör det möjligt för bolaget att fullfölja sina planer och komma i full produktion i slutet av nästa år.

Det var bolagets vd Karl-Axel Waplans övertygelse vid en presskonferens i morse.

Northlands ledning förhandlar nu om att blockeringen av bolagets bankkonton ska hävas.

Rekonstruktionen av gruvbolaget ska vara klar senast den 20 augusti, men advokat Lars Söderqvist har förhoppning om att det sker tidigare.

När alla turer kring Northland är utredda kommer tusentals små aktieägare och ett antal större aktieägare att vara de stora förlorarna eftersom gruvbolagets aktie rasat i värde på börsen.

Men alla som har fordringar i gruvbolaget kommer att få betalt.

- De som har fordringar på upp till 2,6 miljoner kronor får sina pengar den 31 december i år. De som har större fordringar på bolaget får vänta och får betalt senast under 2016, säger Lars Söderqvist.

Beskedet om att Northland Resources finanskris har lösts togs emot med stor lättnad bland gruvarbetarna.

- Alla känner en stor lättnad och glädje i dag. Vad vi kan förstå är det här en jättebra lösning eftersom det finns såväl finansiella kunskaper som bra branschkunskaper i det konsortium som går in som nya ägare, säger Tomas Nilsson, ordförande i IF Metall i Malmfälten.

Konsortiet ställer upp med 100 miljoner dollar. Till det kommer tre tidigare obligationsägare, som bekräftar att de är villiga att satsa ytterligare 120 miljoner dollar.

- Det är en relativt liten investering, det är ju 25 miljoner dollar totalt som Folksam Sak och Folksam Liv investerar. Det är en bra avkastning, bra ränta på pengarna. Och med den finansiering som har förhandlats fram sista tiden här så ser det riktigt bra ut, säger avgående Folksamchefen Anders Sundström.

Men Avanzas sparekonom Claes Hemberg är kritisk till Anders Sundströms uttalanden om Northland.

- Det är väl bra att någon vill gå in och stödja bolaget. Men hans positiva inställning, utan spår av kritik, riskerar att locka vanliga sparare att köpa aktien. Och då kan vi få se ytterligare 10 000, kanske 15 000, nya som förlorar pengar i det här bolaget.

Men Anders Sundström värjer sig mot kritiken från Claes Hemberg.

- Att ett stort försäkringsbolag gör en investering i en sådan här obligation innebär inte att jag tycker att småspararna ska investera en stor del av sitt sparande i en gruvaktie, det tycker jag vore direkt fel, säger Sundström.

- Jag vill inte alls rekommendera folk att köpa aktien bara för att Folksam gör den här investeringen. Och Folksam lägger en mycket, mycket liten del - någon tusendels procent - av sitt kapital i det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!