Norsjö kommun tappar placeringar i den årliga näringslivsrankingen. ”Vi är absolut inte nöjda och inser att vi måste lägga ner mer arbete på det här”, säger tillväxtchef Eleonore Hedman.
Norsjö hamnar på plats 202 i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimatet i kommunerna. Det är en tillbakagång med 28 placeringar jämfört med i fjol. Attityder
– Det är mindre positiva omdömen överlag, konstaterade Karina Folkesson från Svenskt Näringsliv, när hon besökte företagarnas och kommunens gemensamma frukostmöte på tisdagen.
Det område där Norsjö backar mest är tjänstemännens attityder till företagande. Ett annat område som diskuterades var tvekan att lämna klagomål på grund av risken för att det ska påverka företaget negativt. Demokrati
Här är Norsjö visserligen näst bäst i Västerbotten, men bara att det förekommer är ett dilemma.
– Det är ett demokratiproblem. Att folk inte vågar säga vad de tycker är riktigt, riktigt illa, sa Karina Folkesson.
84 företagare i Norsjö deltog i undersökningen som genomfördes under perioden januari till och med april. Karina Folkesson berättade att det till stor del är en attitydundersökning och att flera saker spelar in när folk svarar. Upphandling
Kommunalrådet Mikael Lindfors (S) framhöll att tidpunkten har betydelse. Han tror att det har påverkat att kommunen backar när det gäller upphandlingar.
– I början av året hade vi en charkupphandling som var mycket omskriven i media, sa han. Åtgärder
De viktigaste åtgärderna som företagarna efterlyser är bättre stimulans av nyetableringar och bättre förståelse hos tjänstemän och politiker.
Även här påpekade kommunalrådet att tidpunkten kan ha spelat in. I början av 2016 var Inwidos nedläggning i färskt minne, men nu händer det saker i lokalerna.
Samtidigt framhöll tillväxtchef Eleonore Hedman att mycket jobb återstår. Till exempel måste dialogen mellan kommun och företag bli bättre, liksom samarbetet med skolan och arbetet kring upphandlingar.
Lennart Enkvist
Det är mindre positiva omdömen överlag.