Norsjö prisas för bästa tillväxten i Västerbotten

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2015-11-04 08:54

  Norsjös företag har den bästa tillväxten i Västerbotten och kommunen vinner kreditupplysningsföretaget Synas pris för Bästa Tillväxt 2015.

Kreditupplysningsföretaget Syna har granskat boksluten från samtliga Sveriges aktiebolag för att ta reda på hur det går för näringslivet i landets kommuner. Priset Bästa Tillväxt tilldelas den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Norsjö kommun placerar sig på första plats i Västerbottens län, följt av Umeå på andra plats och Robertsfors på tredje. Skellefteå hamnar på plats 8. I Norrbotten hamnar Arvidsjaur på plats 9 och Arjeplog på plats 12. – Norsjö har ett blandat näringsliv med en stark träindustri och många duktiga företag inom bland annat servicesektorn, teknik och tillverkning. Vi har också en hel del etableringar inom besöksnäringen, där vi ser en positiv utveckling. Att Norsjö vinner Bästa Tillväxt är jätteroligt, och det visar inte minst att företagens satsningar de senaste åren har gett resultat, säger Eleonore Hedman, Tillväxtchef i Norsjö kommun.

Bästa Tillväxt delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget Syna, och årets pris är det nionde i ordningen. – Bred tillväxt skapar stabila regioner. Därför tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma kommuner där många av företagen går bra. Bästa Tillväxt fokuserar på tillväxt genom hela näringslivet snarare än att något enstaka bolag växer snabbt. Det är en viktig värdemätare för utvecklingen i kommunen, säger Harald Stjerna, Informationsansvarig på Syna.

”Väldigt positivt när det pekar åt det hållet”. Det säger Patrik Lindgren, vd för Swedlist och ordförande för Företagarna i Norsjö. Innan Patrik Lindgren ger sig på någon mer ingående förklaring vill han sätta sig in kriterierna för Synas utmärkelse. Men han konstaterar att det rent allmänt är ett uppsving för industrin idag och att många företag producerar för fullt. Dessutom kan det höga trycket kring rut- och rotavdraget det senaste året kan ha påverkat positivt. – Men jag kan idag inte peka på någon speciell orsak till att Norsjö kommer så högt upp, säger han. Samtidigt åkte kommunens näringsliv på ett stort bakslag när Inwido meddelade att fabriken i Bjurträsk ska läggas ned. Hur det kommer att påverka företagandet och tillväxten är för tidigt att säga, enligt Patrik Lindgren. Först måste MBL-förhandlingarna avslutas och Inwidos planer klarna: – Vad vi hoppas på är den oerhört kreativa anda som finns hos dem som jobbar där och att det ansluter sig människor som har idéer. – Då industrin är på väg uppåt finns det också ett större intresse av förvärva. Frågan är bara vad det finns för ingångar och vem som har behovet?

LARS WESTERLUND OCH LENNART ENKVIST

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!