I veckan står Skellefteå som värd när seminariet Aktuell Avfallspolitik går av stapeln. Det är ett gemensamt krafttag och riktar sig till Norr- och Västerbottens politiker, tjänstemän, konsulter och entreprenörer – alla med avfallsområdet gemensamt.
Det årliga arrangemanget är ett samarbete mellan Kommunförbundet Norrbotten och Region Västerbotten. Seminariedagen "Uppför avfallstrappan" genomförs den 16:e mars. Seminariet vill utifrån ämnet öka förståelsen för dagens utmaningar, lyfta blicken mot nya möjligheter och vara en träffpunkt för samverkan och inspiration.
– Seminariet är ett utmärkt tillfälle för alla aktörer att nätverka och knyta nya kontakter. Det är också en möjlighet att synliggöra det viktiga samarbetet som finns mellan Norrbotten och Västerbotten – och skapa en gemensam och uppdaterad bild över de utmaningar som avfallsbranschen står inför, säger Agneta Lantto Forsgren, ordförande för samrådsgrupp avfall i Västerbotten.
Under dagen medverkar en rad talare och föreläsare. Bland annat hållbarhetsentreprenören och inspiratören Björn Söderberg, Regeringskansliets utredare Mia Thorpe, Catarina Östlund från Naturvårdsverket, Johanna Ragnartz från Håll Sverige Rent och Jon Djerf Nilsson från Avfall Sverige. De ämnen som kommer belysas är bland annat cirkulär ekonomi, hållbarhet som lönsam affär, insamlingsansvaret, nedskräpningssituationen och givetvis avfallstrappan.
– Det är ett väl genomarbetat program som belyser ett högaktuellt ämne. De senaste 40 åren har vi fördubblat avfallsmängden, fortsätter vi på den inslagna vägen kommer avfallet ytterligare fördubblas till år 2030. Det är med andra ord hög tid att ta ett gemensamt kliv uppför avfallstrappan och arbeta tillsammans för ett totalt minskande av mängden avfall, säger Agneta Lantto Forsgren.
Avfallstrappan är en hierarki i fem steg som EU beslutat om. Målet är att avfall ska hanteras på ett både klimatsmart och ekonomiskt hållbart sätt. På trappsteget längst ned finns traditionell deponering, sedan bär vandringen uppåt via energiåtervinning, materialåtervinning, återanvändande och slutligen ett minskande av det totala avfallet.