Nicklas VR-utbildning öppnar dörrar till världen

Det är bara drygt två år sedan Nicklas Karlsson fick sin idé om ett nytt sätt att använda VR vid säkerhetsutbildning bland annat för gruvor. Nu, ett halvår innan satsningen är planerad att lanseras fullt ut kommersiellt, finns bland annat intresse från Sverige, Frankrike, Irland och Chile.

Framtidsutbildning. Innans grundare Nicklas Karlsson tror att verksamheten kan expandera snabbt. Här det Anton Hjort, tekniskt ansvarig, som sätter utrustningen på plats. Foto: Lars Andersson.

Framtidsutbildning. Innans grundare Nicklas Karlsson tror att verksamheten kan expandera snabbt. Här det Anton Hjort, tekniskt ansvarig, som sätter utrustningen på plats. Foto: Lars Andersson.

Foto: Foto: Lars Andersson.

Ekonomi, näringsliv & finans2017-05-21 11:00

Det är en vardag i maj på ett hotell vid Skanstull i Stockholm. Det är inte vardag för Nicklas Karlsson, grundare och vd på Innan AB. I lokalerna bredvid pågår nämligen regeringens ”Nationell konferens om innovationssatsningar”.

Nicklas och hans kollega Anton Hjort, Tarvalley, tekniskt ansvarig, representerar ett av två företag som har fått ställa ut med en full monter. Vid varje paus passerar ”nyckelpersoner i innovationslandet Sverige”, som det heter i inbjudan.

Många provar. Det handlar om att göra en stresstest i realistisk VR-miljö och att komma ihåg att slå av elen innan branden släcks.

Förnya sig

För Nicklas Karlsson har det gått drygt två år sedan han fick idén och mindre än ett år sedan han medverkade på sin första utställning, Euromine Expo. Nicklas har under 15 år jobbat med brandskydd på olika sätt. När han hörde ett föredrag av Pär Hultgren, nu vd Gold Town Games, som talade om framtidens teknik och digital kommunikation i form av VR och AR.

– Jag tog kontakt med honom och sa att branschen har sett ut likadan sedan 1970-talet. ”Vi måste förnya oss.”Jag var egentligen mest förvånad över att ingen hade gjort det, säger Nicklas.

Finansiering

Sedan dess har det gått snabbt. Först såg organisationen EIT Raw Materials potentialen i idén och gick in med pengar.

– Det gav mig bland annat möjlighet att åka och vara med på en säkerhets-workshop på Irland där jag fick kontakt med flera bolag. Jag ska bland annat göra en pilot VR-utbildning åt Aughinish Alumina som är Europas största aluminiumtillverkare. Där handlar det om en säkerhetsutbildning för ställverk. Slutleveransen ska ske före semestern och då blir de en betalande kund, berättar Nicklas.

Stort nätverk

I början av året var Nicklas och pitchade Innan i Luleå som ett av 17 företag inriktade på smarta lösningar kring gruv- och metallutvinningssektorn. Nicklas blev en av två vinnare och fick därmed 600 000 kronor av innovationsprogrammet Sip-Strim och EIT Raw Materials.

Sip-Strims programchef Charlotte Andersson, Luleå, är en av dem som besöker Nicklas i montern i Stockholm.

– Jag har nu ett nätverk som är helt enormt. Jag har träffat rätt personer väldigt snabbt. Det handlar om personer från säkerhetschef och uppåt som är viktiga om det ska fattas policybeslut för hela koncerner.

Nu bildar Innan och samarbetspartnern Tarvalley ett nytt och gemensamt bolag, Hawk Safety Education. Hawk handlar inte bara om hökars vassa syn utan också on akronym av, (Pär) Hultgren, (Lars) Ahlin, (Daniel) Wallström och (Nicklas) Karlsson.

– Den här typen av utbildning är superviktig om vi ska få bra arbetsmiljö i framtiden. Det är nödvändigt vid utbildning av 90-talisterna och 00-talisterna. De vill inte ha ett budskap via powerpoint.

Breddning

Även om Nicklas började med inriktning på gruvindustrin så har nu en breddning skett till alla tung industri. Nu kommer företaget också att börja titta på säkerhetstänk på skolor och liknande

– Allt kommer att kräva mängder av demonstrationer. Vi måste få möjliga kunder att förstå vad det är vi erbjuder.

Löser miljöfråga

Intresse finns i dag bland annat från Frankrike och Chile. I Sverige ligger räddningstjänsten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nära.

Släckningsskum med fluortensider är i sig ett miljöproblem.m

– Gör det här att vi kan minska användandet av skumvätska i övningar med tio procent gör det mycket för miljön då det inte sker några utsläpp under virtuella övningar, säger Karlsson, som verkar trygg i potentialen för hans produkter.

– Jag gör ingen säljpitch utan säger bara som det är.

XXVart befinner ni er 2020?

– Vi omsätter 30 miljoner och har kunder i Skandinavien och Europa. Jag räknar på den budgeten redan i dag.

undefined
Framtidsutbildning. Innans grundare Nicklas Karlsson tror att verksamheten kan expandera snabbt. Här det Anton Hjort, tekniskt ansvarig, som sätter utrustningen på plats. Foto: Lars Andersson.
undefined
Testar. Kent Tano, LKAB, testar Innans VR-utbildning. Foto: Lars Andersson.
undefined
Släckning pågår. Anton Hjort hjälper en gäst i montern. Foto: Lars Andersson.
undefined
Gäster i montern. Nicklas Karlsson (t h) och Anton Hjort tar emot besök i montern i form av Kento Tano, forskning och utvecklingsexpert vid LKAB, och Charlotte Andersson, programchef för Sip-Strim. Foto: Lars Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!