Hösten 2017 startas Skellefteå Trä & Teknik College, T2, på Campus Skellefteå. Fastigheten på 1200 kvadratmeter ska byggas av Polaris och den kommer att hyras ut till entreprenörsutbildningen No Plan B, som ska driva T2.
– Alla som fullföljer utbildningen kommer att få jobb, lovar Olov Hultdin, utbildningsledare vid No Plan B.
Bakgrunden till satsningen är att det bland annat varit svårt att hålla liv i industri- och träprogrammen i Skellefteå och i Norsjö.
– Nu tar vi ett helt nytt grepp på utbildningen, säger Olov.
Styrgruppen för T2 räknar med att man minst kommer att ha 16 elever. Första året läser eleverna på T2 en gemensam kurs som spänner över hela det industriella området, sedan får de specialisera sig på trä eller metall.
– Eleverna kommer också att kunna välja till ämnen som tillval så att de kan söka in på högskolan, säger Olov Hultdin.
Han berättar att T2 får tillgång till de allra modernaste maskinerna och en modern pedagogik som verkligen inspirerar eleverna till att skapa grejer.
– Vi kommer att ha en låg tekniktröskel så att det blir enkelt att komma igång. Lokalerna ska även vara öppna på kvällarna så att eleverna kan "hänga" eller fortsätta med sitt skapande, säger Olov.
Förutom gymnasieutbildningar kommer man i lokalerna även att erbjuda utbildning till vuxenutbildningen, arbetsmarknadsutbildningar, industrins egna utbildningar och högskoleutbildningar.
– Dessutom ska lokalerna kunna användas för makerspace.
Olov Hultdin konstaterar att tiden är mycket knapp men att allt SKA vara klart till höstterminen 2017.
– Tyréns ritar nu för fullt på byggnaden som kommer att innehålla mycket trä och glas.
Staffan Larsson, platschef vid Brokk, och en av ledamöterna i styrgruppen för T2 betonar att industrin måste tänka om för att locka unga.
– Fortfarande är det bilden från filmen Moderna tider med Charlie Chaplin i kugghjulet som är den gängse bilden av industriarbete, vilket är helt fel, säger han.
I Sverige kommer det att saknas 60 000 industriarbetare om man inte får fart på gymnasieutbildningarna.
– Och räknar man in träsidan blir det ännu fler, berättar Staffan.
Han poängterar vikten av att lyfta fram goda förebilder inom industrin när man ska rekrytera ungdomar till att utbilda sig inom den sektorn.
Dan Magnusson, vd för SSC, och ledamot i styrgruppen för T2, berättar att det finns ett stort intresse från träbranschen centralt för satsningen i Skellefteå.
– I Sverige var det bara totalt 75 sökande till träutbildningarna på gymnasiet. Här måste det till en radikal förändring, säger han.
För att locka elever kommer man nu, förutom att skapa en modern utbildning, även att arbeta professionellt med marknadsföringen av T2.
Skellefteå och Norsjö kommun är entusiastiska över satsningen
– Vi vill verkligen ta vara på det engagemang som finns i branschen för den här utbildningen, säger Jan Midlert, gymnasiechef i Skellefteå.
– Näringslivet behöver arbetskraft och det är bra att det också ska satsas på vuxenutbildning, kommenterar Therese Berg, verksamhetschef för utbildning i Norsjö.
Jan-Erik Sandberg, chef för region norr inom Teknikföretagen och ledamot i styrgruppen betonar också att den här typen av utbildning kan vara något som attraherar nyanlända.