I slutet av januari var 8 711 personer utan arbete i Västerbotten. Under månaden fick 1 200 personer arbete, vilket är cirka 100 fler än under samma månad förra året. Av dem som fick arbete var 15 procent födda i ett utomeuropeiskt land.
– Arbetsmarknaden i Västerbotten fortsätter att vara stark och fler får jobb. Men även om det går bra så har fortfarande vissa grupper svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, till exempel nyanlända, funktionshindrade och personer utan gymnasieutbildning, säger Carola Larsson, arbetsförmedlingschef i Umeåregionen och talesperson för Västerbotten i ett pressmeddelande.
Arbetslösheten i Västerbotten är betydligt lägre bland kvinnor, 5,4 procent, jämfört med män, 7,7 procent. Männen utgör nu 61 procent av de arbetslösa i länet. En förklaring som Arbetsförmedlingen ger är att behovet av arbetskraft är stort i offentliga tjänster där kvinnorna utgör en majoritet i många av dessa yrken.
Statistiken visar också att ungdomsarbetslösheten fortsätter att gå ner. I Västerbotten var 1 786 ungdomar arbetslösa i januari. Det är en minskning med 21 procent på ett år.
I januari var 9 262 personer i Norrbotten utan arbete. Det var 521 personer färre än vid samma tid i fjol.
Lägst var arbetslösheten i Arjeplog med 3 procent.och lägst andel ungdomar utan arbete fanns också i Arjeplog med 3,3 procent.
– Det är drygt 25 procent färre arbetslösa ungdomar i åldersgruppen 18-24 år vilket är mycket glädjande. Vi ser också en fortsatt positiv utveckling för de funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga, där har närmare 35 procent fler fått arbete, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå och Boden.
Bland de utrikes födda i Norrbotten har arbetslösheten ökat till 22,4 procent, en ökning med 0,6 procent. Men samtidigt har drygt 13 procent fler av de utrikes födda gått till ett arbete under januari i år jämfört med för ett år sedan.