De ostar som skulle vara klara till midsommar började beredas redan i början av förra året. Dessvärre ser det ut som att de inte kommer att vara mogna nog fram till midsommarhelgen.
I vanliga fall behöver osten 14 månader på sig att mogna, men ibland kan det ta så lång tid som 18 månader.
- Vi vet att stoltheten här i Norrland är stor över Västerbottensost, så det är jättetråkigt om någon blir utan ost till sommarens högtider, säger Jörgen Öberg, affärschef Ost, Norrmejerier, i ett pressmeddelande.
I sommar kommer Ostens hus i Burträsk att hålla öppet, och ostmästaren Thomas Rudin lovar att det där kommer finnas ost till besökarna.
– Jag ska se till så det finns mycket ost i disken på besökscentret när vi öppnar på midsommardagen, säger Thomas Rudin i ett pressmeddelande.
Anorna av Västerbottensosten går tillbaka till 1872 och har ända sedan begynnelsen tillverkats enligt samma hemliga recept på mejeriet i Burträsk.