Midsommarbuffén hotad – VB-osten räcker inte till

I sommar kan det bli så att vissa får skippa Västerbottensosten på smörgåsbordet. Halvmogna ostar och stor efterfrågan leder till att den färdiga osten inte räcker till.

Ostmästare Thomas Rudin är ytterst ansvarig för bedömningen av Västerbottensost.

Ostmästare Thomas Rudin är ytterst ansvarig för bedömningen av Västerbottensost.

Foto: Erik Hillbom

Ekonomi, näringsliv & finans2018-06-15 11:20
undefined
Ostmästare Thomas Rudin är ytterst ansvarig för bedömningen av Västerbottensost.

De ostar som skulle vara klara till midsommar började beredas redan i början av förra året. Dessvärre ser det ut som att de inte kommer att vara mogna nog fram till midsommarhelgen.

I vanliga fall behöver osten 14 månader på sig att mogna, men ibland kan det ta så lång tid som 18 månader.

- Vi vet att stoltheten här i Norrland är stor över Västerbottensost, så det är jättetråkigt om någon blir utan ost till sommarens högtider, säger Jörgen Öberg, affärschef Ost, Norrmejerier, i ett pressmeddelande.

I sommar kommer Ostens hus i Burträsk att hålla öppet, och ostmästaren Thomas Rudin lovar att det där kommer finnas ost till besökarna.

– Jag ska se till så det finns mycket ost i disken på besökscentret när vi öppnar på midsommardagen, säger Thomas Rudin i ett pressmeddelande.

Anorna av Västerbottensosten går tillbaka till 1872 och har ända sedan begynnelsen tillverkats enligt samma hemliga recept på mejeriet i Burträsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!