Med kärlek för det närproducerade

Det kan vara svårt att välja mellan ett närproducerat eller ett ekologiskt kött. Men för gårdsbutiksägaren Carina Lundgren är det självklart. ”Det känns bra att veta att djuren levt ett bra liv i närheten”, säger hon.

Närproducerat. Alla varor kommer från Skellefteå kommun och kranskommunerna. Foto: Lina A Andersson.

Närproducerat. Alla varor kommer från Skellefteå kommun och kranskommunerna. Foto: Lina A Andersson.

Foto: Foto: Lina A Andersson.

Ekonomi, näringsliv & finans2015-06-27 11:00

Inne i den lilla boden är det trångt. Barn och vuxna står på rad efter varandra omgivna av bröd, kylar fyllda med kött och brukar med blåbärssirap. Vid bänken står Carina Lundgren med en sylvass kniv i ena handen och en köttbit i den andra. Det är första dagen som den lilla gårdsbutiken håller öppet och det är mycket som ska fixas.

– Man brukar säga att ur kaos kommer ordning och med så mycket kaos som det har varit innan så kommer det att bli perfekt nu, säger Carina Lundgren som tillsammans med Peter Lundgren äger Auroragården.

Spindeln i nätet

Drömmen om att en dag driva en egen butik har funnits hos Carina Lundgren sedan hon fick sitt första jobb på charken på Ica.

Det var när Carina Lundgren slutade på sitt tidigare jobb som hon såg chansen att starta eget och uppfylla drömmen. Även om det var en hel del andra idéer som var uppe, men det var ingenting som kändes så rätt som gårdsbutiken.

– Jag har bott här i Bergsbyn i närmare tre år och har skaffat mig kontakter med bönder och andra producenter och fått uppfattningen om att både kunder och producenter vill komma åt varandra. Jag tänkte att det skulle vara perfekt att få vara den länken, säger hon.

Alla varor som säljs är närproducerade. Något som Carina Lundgren tycker är väldigt viktigt.

– Jag tänker bara på när jag i julas stod och skulle välja mellan en ekologisk julskinka från Gotland eller en från Kåge. De flesta hade nog valt den från Gotland. Men jag tror att det är bättre för miljön att köpa närproducerat än att måsta transportera köttet fram och tillbaka, säger hon.

Hon upplever det som att intresset för närodlade varor blir allt mer efterfrågat från konsumenterna och hon satsar på att sälja varor från Skellefteå kommun och kranskommunerna. För att göra det har hon bland annat ingått ett samarbete med slakteriet i Burträsk

– Det känns som om man är med om någonting historiskt. Vi går från att ha stora industrier till att vilja ha det lilla och nära, säger Carina Lundgren.

Kvalitet

Med ett leende på läpparna pratar hon med kunderna samtidigt som hon skär köttet i bitar.

– Jag själv vet hur gott sådant här kött är och det känns bra att veta att djuren har fått leva ett bra liv i närheten, säger hon.

Det är bättre att vi köper morötter från Skellefteå än bananer från Colombia, även om bananerna är ekologiska.

undefined
Närproducerat. Alla varor kommer från Skellefteå kommun och kranskommunerna. Foto: Lina A Andersson.
undefined
Äntligen. Drömmen om en egen gårdsbutik har nu gått i uppfyllelse för Carina Lundgren. Foto: Lina A Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!