Matfesten i Skellefteå kommer att förändras då den i slutet av sommaren 2017 ska arrangeras för tolfte gången. Norran berättar i dag om vilka steg som arrangörerna vill ta.
I sin skrivelse till Skellefteå kommun där arrangörerna, Matfestens Vänner Ideell Förening, söker bidrag om pengar till arrangemanget 2017 så framgår en tydlig riktningsförändring.
Föreningen känner att det finns skäl att både utveckla och förändra Matfesten. Den har fått önskemål om det både internt, men också från besökare, näringsidkare och turistorganisationer, med flera. Tre punkter
Arrangörerna lyfter tre punkter där de anser att en förändring måste ske. I grunden handlar samtliga tre punkter om en sak: mer lokal prägel eller som de själva skriver att etablera ett konkretare samarbete med befintliga aktörer och att radikalt flytta fokus till skördemarknad och lokal matkultur/lokalproducerat. Öka kvalitet
Punkterna lyfts under rubriken Utmaningar 2017:
– Skapa större uppslutning bland lokala krögare, producenter och i återförsäljarledet. Evenemanget ska vara en självklarhet för alla livsmedelsaktörer i regionen. Föreningens mål är att alla ska med.
– Förflytta fokus från måltidsmarknad till skördemarknad och lokalproducerat. Arrangörerna är övertygade om att det är nödvändigt, men ser en stor utmaning i att förankra det både hos deltagare och besökare. Syftet är att stärka inslagen av kvalitativa maten och produkterna.
– Skapa bättre möjligheter för småskaliga producenter att använda matfesten som en arena. Även lokala producenter på hobbynivå ska i samband med Matfesten kunna testa sin affärsidé, vilket i förlängningen kan skapa nya företag. Får pengar
Matfesten konstaterar att det som presenteras är att embryo till ett nytt koncept för Matfesten 2017.
Föreningen ansökte hos kommunstyrelsen om 500 000 kronor och beviljades totalt 342 000 kronor, varv 100 000 kronor är ett ekonomiskt bidrag och resten en eftergift av kostnader.