Totalt investeras 80 miljoner kronor i det som blir Skandinaviens största fabrik för produktion av KL-trä. Totalt väntas satsningen ge 16 nya jobb.
När han visar Norran runt är det ungefär två månader kvar till den nya fabriken för KL-trä ska tas i bruk. Premiärdagen är satt till den 5 december. Det är Martinsons största investering sedan det nya justerverket 2010.
– Vi har i dag en begränsad produktionskapacitet, berättar Lars Martinson.
Första fabriken
Martinson tog en gång beslut att testa KL-trä efter en studieresa i Österrike i tidigt 2000-tal. Första satsningen var en enkel manuell vacumpress. Dagens fabrik byggdes 2003 i lokaler som Norrlandsvagnar haft tidigare med en KL-trälinje tillverkad av Stenlunds Maskin i Ursviken.
– Från start var det en liten marknad. Byggarna var osäkra på hur de skulle använda KL-trä.
KL-trä gjorde att Martinson kunde tillvarata ytterligare en del av produktionen. Limträlameller som inte riktigt höll kraven i kvalitet och hållfastighet fungerar bra som en del i korslimmat trä.
Martinson fick hjälp av Trätek i Skellefteå med forskning och utveckling.
Projekt i Sundsvall
Lite av ett elddop blev projektet Inre Hamnen i Sundsvall som påbörjades 2004 där Mitthem med NCC som entreprenör beställde fem stycken sexvåningshus i KL-trä.
– Projektet väckte stor uppmärksamhet och lockade många besökare. Vi startade upp ett projekt tillsammans med Mitthem och NCC som dokumenterade hela bygget och tog hand om alla studiebesök.
2009 kom något som kan sägas vara ett genombrott. Då byggdes bostadskvarteret Limnologen i Växjö som är en del av Välle Broar, Sveriges största sammanhängande område helt i trä. Området omfattar fyra stycken åttavåningshus och var när byggnationen slutfördes Sveriges högsta nybyggda bostadshus med bärande trästomme, vilka Martinsons levererade.
– Där tog vi det till nästa nivå, berättar Lars Martinson.
Det tyckte även andra. Limnologen belönades med Stora Samhällsbyggarpriset 2010.
Ytterligare ett projekt som lyfte intresset var Strandparken i Sundbyberg, 2012, som var Stockholms första åttavåningshus helt i moderna träkonstruktioner. Området lockade 4000 besökare från 150 länder under byggtiden, enligt byggherren Folkhem.
1500 kvadratmeter
I dag kan Martinsons framställa upp till 7000 kubikmeter korslimmat trä på år.
Dagens fabrik om 1200 kvadratmeter växer nu med 1500 kvadratmeter till 2700 kvadratmeter.
– Under 2017 hoppas vi att nå 17 000 kubikmeter i den nya fabriken och den kapacitet vi har där med tvåskift är 22 000 kubikmeter, berättar Lars Martinson.
– Genom att vi har kombinationen limträ och KL-trä gör det att vi kan använda hela stocken. Vi har synergier som är väldigt värdefulla. Vi kan nyttja råvaran maximalt.
– Under den resa som pågått inför beslutet om satsningen på den nya fabriken har vi fått högre och högre efterfrågan på korslimmat. Det känns som om proppen gått ur nu, säger Lars Martinson.
Större skivor
Det handlar inte bara om en volymtillväxt, utan också en möjlighet att producera större KL-skivor än tidigare. I gamla fabriken var maxstorleken 12x1,2 meter. I den nya blir det 16x3 meter, vilka är lik stora som de största på marknaden i dag.
– Med den nya CNC-maskinen kommer hela väggar att kunnas göra klara med luckor för fönster och dörrar. Det blir sedan otroligt rationellt att montera ihop det. För byggarna blir det en fantastisk arbetsmiljö att jobba i, säger Lars Martinson.
Flygande start 2016
I slutet av mars i år berättade Martinsons att försäljningen av KL-trä fått en flygande start under 2016. De hade då sålt korslimmat trä för 26 miljoner kronor till fyra projekt i fyra projekt i Malmö, Alingsås, Linköping och Örnsköldsvik.
– Vi har investerat otroligt mycket tid och pengar i detta sedan 1997/1998. Nu kan vi börja skörda. Av dem som var med för nästan 20 år i Sverige är det nästan bara vi som är kvar.
Ensam är dock inte stark, konstaterar Lars Martinson.
– Det vore bra med ett par aktörer till som hjälps åt att utveckla marknaden. Kunderna är inte alltid bekväma då det bara finns ett alternativ.