Genom Höga hus-projektet vill Martinsons i Bygdsiljum ta fram en ny byggnorm som är anpassad till träets unika förutsättningar. Idag är det svårt att bygga trähus högre än åtta till tio våningar eftersom den svenska byggnormen för höga hus inte går att applicera på trähus när det gäller dimensionering av svängningar.
– När man bygger höga hus beräknar man svängningar och vibrationer för att räkna ut hur högt man kan bygga. Men dagens byggnorm tar inte hänsyn till att trä beter sig på ett annat sätt än stål och betong. Det leder till onödiga begränsningar för hur högt ett trähus kan vara. Därför behöver vi en byggnorm som inkluderar även trä som material, säger Greger Lindgren, teknisk chef på Martinsons.
Med stöd av TCN, Trä Centrum Norr, inledde Martinsons första delen av Höga hus-projektet hösten 2015. Då mätte man vibrationer och dämpningsförmåga på taket till bland annat Strandparken i Sundbyberg som med sina åtta våningar är Sveriges hittills högsta bostadshus i trä. Med stöd av Vinnova och forsknings- och innovationsprogrammet BioInnovation tar man nu projektet vidare för att få fram underlag till en ny byggnorm som omfattar även trä.
– Men det är ett tufft jobb. Det krävs verkligen att vi kan bevisa vad som inte fungerar i de befintliga beräkningsmodellerna, säger Greger Lindgren.
Projektet löper på tre år och kommer att sätta igång under våren.