Bland annat åkte Martinsons från Luleå i norr till Malmö i söder och bjöd in allt från byggherrar till arkitekter och utbildade dem i KL-trä.
– Vi träffade presumtiva kunder och gav dem fördjupad kunskap om KL-trä och hur man använder det. Sedan visade det sig att vi har medvind i och med att det är högkonjunktur på byggsidan, samtidigt som den nya skivan har gett oss en ny kundkrets. Vi har kunnat skala upp KL-sidan och kan nu ta oss an ännu större projekt än tidigare, säger Wilded.
Mer än fördubblades
Strax före jul i fjol gjordes testinkörningen av 85 miljoner kronors-investeringen som är Skandinaviens största fabrik för produktion av korslimmat (KL) trä.
Den tidigare fabriksytan om 1200 kvadratmeter växte till 2700 kvadratmeter och möjlig produktion ökade från 7000 kubikmeter till 23 000 kubikmeter. Dessutom är maxstorleken för KL-skivor i den nya fabriken 3x16 meter mot 1,2x12 meter i den gamla fabriken.
– Kunderna har efterfrågat en effektiv byggmetod och med de större skivorna har vi kunnat ge dem ett vassare erbjudande. Vi vill förfina vårt erbjudande och göra rätt affärer.
Maxproduktion
I dag klarar Martinsons att framställa upp till tio flerbostadshus per år i KL-trä mot ett eller två per i år i den gamla fabriken. Direkt efter fabriksstarten var efterfrågan så stor att fabriken började köras i tvåskift.
– I år kommer vi att fördubbla produktionen till 14000 kubikmeter och nästa år har vi budgeterat 23000 kubikmeter, det vill säga maxproduktion. De närmaste sex månaderna är fullbelagda, säger Wilded.
Tillväxt och efterfrågan
Martinsons skulle faktiskt gärna se fler konkurrenter på KL-trä marknaden.
– Rent generellt finns både tillväxt och efterfrågan på träbyggnader. Branschen är glödhet och ingen hade kunnat förutspå den här tillväxten på två år. Med facit i hand kanske vi skulle ha byggt en större fabrik.
– Med fler aktörer inom trä så hade vi kunna hjälpas åt mer.
Kompetensbolag
Striden står som tidigare mycket mellan marknadsledaren betong – och trä.
– Med träbyggande är koldioxidpåverkan mindre och byggtiderna går att göra kortare. Vi hoppas att marknaden orkar se långsiktigt säger Wilded.
Mycket har hänt sedan Karl Martinson i slutet på 1920-talet köpte sitt ambulerande sågverk.
– Martinsons byggsystem är ett kompetensbolag som kan träkonstruktioner och som fortsatt ska hjälpa Byggsverige med framtidens konstruktioner i trä, konstaterar Wilded.