Mannen som vågade tänka tvärtom kommer till Skellefteå

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-01-18 11:57

  För 25 år sedan var Jukkasjärvi en tämligen okänd by i Lappland som under vintern i det närmaste gick i ide. Men så skapade entreprenören Yngve Bergqvist Icehotel som blivit ett av Sveriges starkaste varumärke - kanske till och med det allra starkaste. Han kommer till Skellefteå den 28 januari för att dela med sig av sina erfarenheter under näringslivsveckan BizBuz.

– Egentligen är det mycket enkelt, det gäller bara att tänka tvärtom, säger Yngve Bergqvist.

I Jukkasjärvi, 20 mil norr om Polcirkeln och 17 kilometer utanför Kiruna, har Yngve skapat Icehotel, ett av världens mest exotiska hotell, vilket även fungerar som en konstutställning. Icehotel är världens största hotell byggt av snö och is och har mellan 50 000 och 60 000 besökare varje år. Här finns 65 gästrum där man får sova i -5 graders kyla.

I Icehotel ligger också Absolut Icebar Jukkasjärvi som är modern till alla isbarer. Dessutom finns barkonceptet Icebar by Icehotel som förmedlar känslan av Icehotel. Sådana barer finns bland annat i Stockholm och London. – Engelsmännen är vår överlägset störst enskilda kundgrupp.

När Yngve Bergqvist står vid bardisken drar han sig till minnes hur det gick till när konceptet Absolut Icebar föddes. 1990 hade han startat Icehotel och i detta byggde han 1993 för första gången en liten isbar. Yngve sökte en stark samarbetspartner som kunde förknippas med is. Absolut Vodka passade perfekt in på den kravspecifikationen och Yngve kontaktade dem, men utan att få någon respons. Då placerade han ut Absolutflaskor i baren, tog några pressbilder och skickade ut 1 000 pressreleaser i USA, England och Tyskland. Bilderna publicerades i hundratals tidningar och nyheten om isbaren spreds som en löpeld runt om i världen. – Ledningen för Absolut fick se artiklar med den bilden och tog kontakt med mig och undrade om det fanns möjligheter till samarbete.

Det fanns det och samarbetet mellan Icehotel och Absolut har fortsatt även sedan franska Pernod Ricard blev ägare till Absolut. – När vi skickade ut pressmeddelandet hade vi inget alkoholtillstånd för vår isbar. Det fick vi först sedan Newsweek utsett vår isbar i Jukkasjärvi till en av ”10 Best bars in the world”, säger Yngve och skrattar.

Flera uppmärksammade händelser kring ishotellet har initierats av Absolut. Till exempel genomfördes 1996 en reklamfotografering för Absolut i Jukkasjärvi där modellerna Kate Moss, Naomi Campbell, Mark Findlay och Marcus Schenkenberg fotograferades omgivna av is iförda kreationer av modedesignern Gianni Versace.

Yngve visar en bild där Kate Moss står vid Torneälven med det mäktiga polarljuset i bakgrunden. – Det var 32 grader kallt den dagen och hon var modig som stod ut i den kylan som med vinden inräknad blir -40 C.

Men kanske är det dags att backa bandet för att se hur Yngve Bergqvist egentligen knäckte den smått vansinniga idén med ett ishotell.

Denne man kommer ursprungligen från Östersund, läste naturvetenskaplig linje på gymnasiet, gick sedan till sjöss och flyttade i slutet av 1960-talet till Kiruna där han fick jobb hos gruvbolaget LKAB för att arbeta med miljöfrågor. På fritiden var det friluftsliv, jakt och fiske som gällde och så fick han prova på forsränning i Torneälven. Yngve såg en affärsidé i detta och bytte i början av 1970-talet ut de träbåtar som traditionellt använts mot gummibåtar. Han blev därmed en av de första i Europa som arrangerade forsränningsturer för turister med gummibåtar, eller rafting som är den moderna benämningen. – Jag sade då upp mig från LKAB och satsade fullt ut på forsränning och äventyrspaddling genom firman Jukkas Hembygdsgård som jag drev tillsammans hembygdsföreningen i Jukkasjärvi.

Hans dilemma var de turistfattiga vintrarna i Jukkasjärvi. I flera år grubblade Yngve på hur han skulle kunna utnyttja det som Jukkasjärvi hade gott om - snö, is och mörker.

I slutet av 1980-talet åkte han runt i världen för att hitta nya vinteraktiviteter. Inspirerad av isskulptörer i Japan bestämde sig Yngve 1990 för att skapa en konstutställning inne i en 60 kvadratmeter stor igloo. Denna fick namnet Artic Hall och besökarna kom från när och fjärran för att njuta av konst i polarmörkret.

En kompis som arbetade på ett internationellt företag undrade om Yngve kunde fixa inkvartering av 14 kolleger från USA, Mexiko och Holland. Yngve förslog då att de skulle sova på renfällar och sovsäckar i konstgalleriet. Alla gästerna var mycket nöjda över upplevelsen och Yngve bestämde sig då för att bygga ett riktigt ishotell. Nu kombinerades konstutställningen med en hotelldel och resten är historia där Yngve Bergqvist lyckades vände mörkret och kylan till sin fördel.

Det är nog få personer, förutom Yngve Bergqvist, som på så kort tid lyckats göra en ort världsberömd.

– Den som vågar mest och inte ser begränsningar lyckas i regel bäst, säger Yngve.

Fundamenten i hans entreprenörskap är uttrycket ”Gräv där du står, där finns mycket ogjort” vilket också är rubriken på hans föredrag under BizBuz.

Icehotel har blivit en av Sveriges främsta PR-produkter och lagt grunden för en hel ny typ av tjänsteexport. Yngve Bergqvist har fått en mängd utmärkelser som erkännande för sin gärning. Till exempel har han utsetts till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, Årets Gnosjöare, Årets svensk i världen, Årets Werner, hamnat i Restauratörens Hall of Fame och fått Svenska Vetenskapsakademiens guldmedalj. – Om man kan bygga ett hotell av is, i en liten by 20 mil norr om polcirkeln, och få människor från hela världen att gapa av hänförelse - då är ingenting omöjligt, avslutar Yngve Bergqvist.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!