Mångfaldskonsult med rötterna i Bureå släpper ny bok

Mångfaldskonsulten Åsa Gustafsson, som den 28 april ger ut boken ”10 tips för mångfald, har sina rötter i Bureå.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-04-21 17:16

– Det finna nya affärsmöjligheter för företag som satsar på tillgänglighet och mångfald, konstrar hon.

Norran Affärsliv passar på att träffa Åsa Gustafsson, som numera bor i Bagarmossen, i samband med att hon besöker Skellefteå för att vara med på 20-årsjubileet för dem som gick ut nian 1997.

– Jag bodde mina första år i Sjöbotten och sedan flyttade vi till Bureå.

På Bureskolan blev hon mycket engagerad i skoldemokratifrågor.

– Jag var ordförande för elevrådet och det var jag också på Kaplanskolan där jag läste samhällsprogrammet, berättar Åsa.

Vid Lunds universitet, där hon blev kårordförande, läste Åsa kinesiska och sedan fortsatte hon sina studier i kinesiska vid ett universitet i Peking. Därefter flyttade Åsa till Stockholm och studerade företagsekonomi.

– Jag fick efter examen jobb hos indonesiska ambassaden i Stockholm där jag skrev rapporter och gjorde analyser av svensk och lettisk politik. Dessutom representerade jag ambassaden på olika sätt.

Det var ett tufft jobb.

– Jag arbetade på indonesiska villkor och hade under mina två år där bara tio dagars semester. Tecken på utbrändhet började visa sig och efter att jag slutat på ambassaden sov jag i en hel månad.

Intresset för skoldemokrati höll i sig och för Sveriges förenade studentkårer var Åsa utredare kring studenträttigheter och ledde även ett projekt om organisationsutveckling med fokus på tillgänglighet.

– Det ledde fram till att jag 2013 skrev boken "10 tips för tillgänglighet" vilken är en guide för den som är intresserad av att göra verksamheten mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. I Sverige finns det idag två miljoner människor med någon form av funktionsnedsättning.

Hon menar att genom att tänka tillgängligt öppnar man sin organisation för fler potentiella medlemmar och ökar kvaliteten på arbetet i hela organisationen.

– Att tänka tillgängligt kan till exempel innebära att skriva en pricksäker text, att spela in en film med textning, eller att inte dra över på tiden under ett styrelsemöte.

Hon lyfter också fram anpassning av lokaler som en bra åtgärd.

– Öppna kontorslandskap är ingen bra lösning för den som till exempel har ADHD. Att inte ha längre möten än 45 minuter utan paus är också ett bra riktmärke.

Mångfald är ett annat område som hon specialiserat sig på och 2014 startade Åsa företaget Futurista där hon hjälper företag och organisationer att minska stress och få en bättre arbetsmiljö genom mångfald och tillgänglighet. Åsa är också vice ordförande för branschnätverket Mångfaldsföretagarna.

Nu släpper hon en ny bok som fått titeln "10 tips för mångfald".

– Ett grundtips är att alla på en arbetsplats ska ha möjlighet att vara sig själv och till exempel inte behöva dölja sin sexuella läggning eller att de lider av psykisk ohälsa, avslutar hon och ger sig iväg till återträffen med sina gamla kamrater från nian.

Att inte ha längre möten än 45 minuter utan paus är också ett bra riktmärke.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!