Hon får medhåll av brottsskadejurist Ulrika Forsgren, Umeå:
– Absolut finns det barn som har rätt till ersättning, men inte söker.
Hon är verksam på Brottsoffermyndigheten med 18 års erfarenhet av handläggning i ärenden om brottsskadeersättning. Hon har även utbildat personal inom polis- och åklagarmyndigheter gällande ersättning till barn som bevittnat brott.
Barn som inte själva har utsatts för våld är inte nödvändigtvis trygga hemma. 2006 införde brottsoffermyndigheten en ersättning till barn som bevittnat våld i nära relationer, som kan ansökas efter en fällande dom mot förövaren. Ersättningen gäller även vid hot och skadegörelse av hemmet.
– Omsorgspersonen, ofta mamman, är liksom en förlängd del av barnet. Blir mamma skadad, blir barnet också det, säger Anna Grönroos.
– Finns det barn i en relation där våld förekommer är det i princip ett likhetstecken med att barnet märkt det. Sannolikheten att även barnet utsätts är 60 procent, tillägger hon.
Hur stort är mörkertalet?
– Det finns två miljoner barn i Sverige. Rädda barnens forskning visar att cirka 100 000 barn varje år bevittnar våld i nära relationer. Mellan åren 2010 till 2014 behandlade vi mellan 220 till 350 ärenden per år, säger Ulrika Forsgren.
Flera insatser
Enligt henne sker åtgärder för att fler barn ska kunna ta del av rätten till ersättning. Från den 1 juli 2014 krävs bara ena vårdnadshavarens underskrift för att söka ersättning för barnets räkning. Och blanketten är förenklad.
– Tidigare krävdes båda vårdnadshavarnas underskrift på en ansökan. Om den ena parten inte ville medverka, kunde man ansöka om god man. Det slipper man nu, säger hon.
– Det var ologiskt, du förstår kanske problemet i att bådas signaturer krävs när en av dem oftast är förövaren, säger Anna Grönroos.
Det har också gjorts utbildningsinsatser.
– Hösten 2012 till våren 2013 utbildade vi poliser och åklagare på uppdrag av regeringen. Och polis och åklagare ska informera om att möjligheten finns, säger Ulrika Forsgren.
Polisen är förpliktigad att informera om ersättningen. Det är också nödvändigt att de noterar i förundersökningen att barn fanns på plats.
– Det är en straffskärpande omständighet som hela utredningen ska genomsyras av, något polisen uppmärksammat bra de senaste åren, förklarar Anna Grönroos.
Handläggare på Brottsoffermyndigheten ”fångar också upp” vissa barn.
– När en person söker egen ersättning och vi ser att det finns barn i familjen som bevittnat brott brukar vi informera och skicka ut blanketter och ofta söks ersättning till barnen då, säger Ulrika Forsgren.
Rädda barnens forskning visar att cirka 100 000 barn varje år bevittnar våld i nära relationer.