Det första spelet som föddes för åtta år sedan i Skellefteå förde dem rakt in i strålkastarljuset. Sedan gick flyttlasset till Stockholm och Johanneshov. Norran har besökt Arrowhead Game Studios.
Arrowhead Game Studios grundades i Skellefteå av studenter vid LTU-utbildningarna datorspelsutveckling och datorgrafik våren 2009. De hade året innan tagit fram prototypen till ”Magicka”, ett spel baserat på en klassisk fantasystory i fornnordisk miljö, vilken vann priset ”Årets spel” vid Swedish Game Awards 2008.
I början av 2011 släpptes ”Magicka” kommersiellt och såldes i 30 000 exemplar första dygnet. Mindre än ett år senare, i mellandagarna 2011, passerades drömgränsen, en miljon sålda.
Dubblerad styrka
Nu skriver vi oktober 2016. Arrowhead Game Studios lämnade Skellefteå ungefär vid samma tid som framgångarna kom.
– De två första flyttade i maj 2011 och var lite av en förtrupp. Det startade upp ett sidoprojekt med Paradox Interactive, berättar Malin Hedström Pr-manager och en av fem delägare.
Norran besöker företaget i Johanneshov där det ligger i ett hus mitt mellan t-banestationen Globen och arenan Globen.
– Vi flyttade in i de här lokalerna januari 2012. Då var vid 12-13 personer. I dag är vi dubbelt så många.
Varför flyttade ni söderut?
– Det viktigaste var att vi ville få närheten till utgivarna och branschen i stort – det är lättare för dem att besöka oss här.
Mot tre miljoner
Strax innan Arrowhead flyttade från Skellefteå hade de skrivit kontrakt med Paradox Interactive för spelet ”The Showdown Effect”.
– Det var ett litet mindre projekt. Vare sig storleken eller spridningen var lika stor som med ”Magicka”. ”Magicka” fick stor viral spridning innan det kom ut.
”Magicka” har nu passerat två miljoner sida och rullar sakta fram mot tre miljoner.
– Försäljningen tickar på. ”Magicka” gav oss ett namn och gjorde att andra känner igen oss.
Likt skivbranschen
Utgivare/förlag/publishers fungerar på liknande sätt som i skivbranschen. Spelbolaget kan dock jobba med flera bolag parallellt om de håller på med flera spel.
Efter Paradox har Arrowhead också jobbat med jättar som Sony Interactive Entertainment America (”Helldivers”) och Warner Bros. (”Gauntlet”), två produktioner som gick igång samma år. Blir det en övergångsperiod mellan två spel jobbar bolaget med att till exempel släppa kompletterande extramaterial eller fixa buggar.
– All utveckling sker här hos oss. Det brukar ta omkring två år från start till mål som inleds med fyra till sex månaders preproduction, berättar Malin.
Det kan bli 50 000 arbetstimmar på ett spel.
– Ser vi på ”Gauntlet” och ”Helldivers” var 12 till 14 personer sysselsatta med varje spel.
Nytt projekt
Att få Malin att berätta vad Arrowhead planerar härnäst går i stort sett inte. I produktionsrummet som täcker kanske hälften av de 400 kvadratmeterna företaget huserar i råder i praktiken totalt fotoförbud.
Inget får läcka ut vad som planeras i förväg av det nya projekt som Arrowhead nu håller på att starta upp.
– Redan innan vi startar gör vi en konceptplan och vi försöker då också hitta en publisher att signa med. Först görs en eller flera pitchar man försöker få signerad, sen börjas konceptet utformas under pre-production . Det kommer att gå en tid innan vi börjar berätta om vad vi håller på med nu, säger hon.
Trångbodda
Nu börjar Arrowhead också bli trångbodda på sina 400 kvadrat. Bolaget tittar sig om efter nya lokaler.
– Här kan vi inte växa mer. Det är fullt i lokalen. Vi räknar med att rekrytera ett tiotal till under nästa år, berättar Malin.
På söder i Stockholm, i närheten av Södra station vid det så kallade Fatburenområdet, ligger Sveriges Spelmecka med mängder av spelbolag. Sett till t-banan håller de till ett par stationer närmare centrum. Det är dock inte dit Arrowhead tänker flytta utan bara en bit från där de håller till i dag.
– Det är ganska stor konkurrens om talanger, speciellt då man söker sådana som är seniora. Det pågår korsrekryteringar mellan de större bolagen. Marknadsmässigt runt spelen är det inte så stor konkurrens. Spelutvecklarna minglar med varandra över fredagsöl och snackar.
Rekryteringen är internationell. I dag jobbar tre personer från Storbritannien på Arrowhead.
– De termer vi använder här är på engelska.