LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är på besök i Skellefteå i dag, måndag. Först stannade han till på Skellefteå Kraft, eftersom bolaget sedan 1,5 år är samarbetspartner.
LO, landsorganisationen, omfattar 14 fackförbund med totalt 1,5 miljoner medlemmar. Många av dem kan få erbjudanden via LO Mervärde, ett av dem är just el. Tidigare var Tälje Kraft denna partner, men sedan 1 januari 2014 finns partnern i Skellefteå.
Erbjudandet har hittills lockat 251 kunder.
Vill ha lagändring
Koncernchefen Hans Kreisel passade på att berätta om Skellefteå Kraft och önskade att LO-toppen kunde föra fram en del politiska budskap.
– Vi skulle vilja att kommunala elbolag får konkurrera med övriga bolag på samma villkor, sade han. Nu finns det vissa erbjudanden vi inte får ge till kunder, som statliga Vattenfall däremot kan ge. Att ändra kommunallagen är nog svårt, men vi skulle vilja se ändringar i ellagen.
Karl-Petter Thorwaldsson lyfte på pennan och antecknade.
Vidare under måndagen hälsade Karl-Petter Thorwaldsson på hos Solkraft.
– Jag har tidigare haft med Solkraft att göra då jag var med att bygga upp en liknade verksamhet. Jag har träffat flera av deras personal, men aldrig besökt arbetsplatserna.
Investera i vägar
På kvällen hålls ett möte för de fackligt aktiva inom LO som väntas samla minst 150 personer.
Där ska han prata om kampanjen "Nu är det dags att investera - Sverige kan bättre" .
– Vi vill att Sverige ska investera sig ur den höga arbetslösheten, säger han. Om staten investerar i kärva tider så har man igen det när man slipper betala arbetslöshetsunderstöd och får in mer skatt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
I kampanjen vill man se satsningar på vägar, järnväg, bostäder samt fler jobb i vård och skola.
– Här i norr vet jag att vägarna är viktiga, men jag slår också ett slag för Norrbotniabanan. Vi ser att Örnsköldsvik fick förbättrad arbetsmarknad med Botniabanan, då det blev enklare att pendla.
Ingen Norrlandskris
I den nya rapporten finns inget kapitel som heter "Norrlandskrisen".
– Nej, det är glädjande nu jämfört med tiden före 90-talskrisen. Då var alltid Norrland ett kapitel för sig. Men nu är det inga större skillnader i arbetslösheten och just Norrbotten har ju stuckit ut mycket med sina låga arbetslöshet. Det är i alla fall bra ur ett jämställdhetsperspektiv.
Däremot slår LO fast att ungdomar, personer med invandrarbakgrund och i viss mån även kvinnor är orättvist drabbade av hög arbetslöshet.
– Om alla våra idéer kunde genomföras kan vi få ner den öppna arbetslösheten till fyra procent i lågkonjunktur och två procent i högkonjunktur, sade LO-basen vid en pressträff på måndagen.
Härkan du läsa mer om LO Mervärde
Härkan du läsa mer om LO:s kampanj.
Staten behöver vara en motor i investeringarna. Sedan kommer fler att följa efter