Fler än nio av tio arbetslösa tjänstemän i Västerbotten gick under förra året ut i nya jobb. Det visar statistik från Trygghetsrådet. "Aldrig förr har situationen varit så gynnsam som nu", säger Ulrika Karlsson, regionchef.
Trygghetsrådet ställer upp med stödinsatser för tjänstemän som blivit utan arbete efter exempelvis ett varsel. Statistiken visar att antalet uppsagda tjänstemän fortsätter att minska över hela landet. Västerbotten sticker ut, här är läget bäst när det gäller att tjänstemän går till nya jobb.
Ulrika Karlsson, regionchef på Trygghetsrådet, förutspår att den positiva trenden kommer att fortsätta under 2016.
Visserligen ökade antalet inskrivna i länet under förra året, främst beroende på det stora varslet i Robertsfors då Element Six flyttar verksamheten utomlands. Samtidigt har alltså de som varslats stora möjligheter att gå till nya jobb.
– Så ser det ut och mycket talar för att läget kan bli ännu ljusare under det här året, säger Ulrika Karlsson.
Under förra året gick cirka 200 inskrivna tjänstemän i Skellefteå ut i nya jobb efter att ha fått hjälp av Trygghetsrådet. Det är 25 procents ökning jämfört med året innan. Totalt sett i Norrlandslänen så gick 92 procent av de inskrivna till nya jobb under fjolåret. Cirka fyra procent av de inskrivna i Västerbotten har valt att starta eget.
– Framförallt är det kommunerna och landstingen som har kunnat erbjuda jobb, men även bemanningsföretagen har anställt många tjänstemän, säger Ulrika Karlsson.
Den totala statistiken från Trygghetsrådet visar att antalet varsel i landet minskade kraftigt i fjol. Nedgången jämfört med 2014 var fem procent. Trenden att fler äldre får nytt jobb fortsätter också. – 34 procent av de som gått till nytt jobb i Norrlandslänen är mellan 50 och 59 år, säger Ulrika Karlsson.
Ser man till 60 plussarna så är också utvecklingen positiv i landet. 16 procent fler över 60 år gick till nya tjänstemannajobb än jämfört med 2014.
Carl-Gustav Leinar, vd för Trygghetsrådet säger:
– Det är glädjande att arbetsgivarna tar hänsyn till erfarenhet och anställer denna ålderskategori. De har mycket att tillföra.
I Sverige totalt har åtta procent, eller 644 personer inskrivna i TRR, valt att starta eget.
– Att uppsagda tjänstemän ser möjligheten att starta eget bolag ska uppmuntras. De senaste 17 åren har TRR gett starthjälp till nästan 20 000 egenföretagare, det är bra för Sverige, säger Carl-Gustav Leinar.
Mats Ekman