Länet levererar när Grand dukar upp

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-01-18 16:10

Det västerbottniska skafferiet öppnas på vid gavel när det dukas upp till buffé på Grand Hôtel i Stockholm.

Många lokala mat-, dryck- och bärföretagare bidrar med sina respektive specialiteter. Från Botsmark har det levererats 53 kilo åkerbär. – Det känns bra och exklusivt, tycker Per-Erik Rönnlund, åkerbärsleverantör.

På tisdagen invigs Västerbotten på Grand Hôtel som arrangeras mellan 19 januari och 7 februari. Näringsminister Mikael Damberg är en av talarna vid invigningen. Han ansvarar för regeringens arbete kring bolag och statligt ägande, handel- och investeringsfrämjande och näringspolitik. – Jag är glad över att få möjligheten att berätta om det innovations- och utvecklingsarbete som pågår i regionen för närings- och innovationsministern, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten.

Under invigningen avslöjas också vem som vinner årets Grand pris. De nominerade utgörs av personer och företag som bidrar till utveckling i Västerbotten genom ”Den hållbara platsen”. Vinnaren av Grand pris tilldelas en prissumma på 30 000 kronor.

I matväg är Västerbottensbuffén en lika lång tradition som själva arrangemanget som startades 1991. Råvarorna hämtas från olika håll i länet. Bland de företag som levererar finns bland andra Vindelnrökt, Jettes ost, Tärnavilt, Kvarkenfisk, Norums fisk, Botniafisk. Tunnbrödet har bakats i Vindelånäset och totalt har 80 kilo levererats omsorgsfullt förpackade i banankartonger.

Även de handplockade bären till åkerbärstarteletterna som finns på dessertbordet kommer från länet. Per-Erik Rönnlund är en av personerna som står bakom en allåkerbärsodling i Ytterstmark och Botsmark. – Vi har levererat hela den senaste skörden till Grand, 53 kilo. Det var ingen bra skörd att prata om och det berodde på väder och vind, säger Rönnlund.

Allåkerbär är en korsning mellan åkerbär och alaskahallon. Bären är dock inte lika aromatiska som det riktiga åkerbäret, men efterfrågan är stor så det är inga problem att få avstättning för bären som växer på totalt en hektar i Ytterstmark och Botsmark. – Tanken är att vi så småningom ska utöka odlingen. Skörden täcker inte den efterfrågan som finns, säger Rönnlund.

Region Västerbotten och länsstyrelsen står bakom Västerbottensveckorna. Årets budget uppgår till 1,6 miljoner kronor, vilket är samma nivå som förra året. Summan fördelas enligt följande: Lokaler 390 000 kronor, film/foto/streaming 93 000 kronor, programarbete 150 000 kronor, material, grafiskt maner, monter, inbjudan, info med mera 250 000 kronor, Västerbottensvärdinna, backprojektion, bord, teknik 180 000 kronor, västerbottensbuffén och fika (440 enheter) 219 000 kronor, föreläsare 100 000 kronor, resor/boende 100 000 kronor, Västerbotten Grand Pris 54 000 kronor, Kulturinslag, scen, material 64 000 kronor.

Här är några av deltagarna under invigningsdagen. Banashri Bose Harrison, Indiens ambassadör, Eva Nygren, Trafikverket, Mikael Eliasson, Svenskt trä, Per Bondemark, SSAB, Annika Öster, Brottsoffermyndigheten, Mats Hollander, Green Cargo, Malin Rönnblom, Umeå Universitet, Niclas Bromark, Västerbottens Idrottsförbund, Samuel och Michael Ådén, Guitars the museum.

Elin Olsson Affärsliv 24

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!