– Nu kan vi också försöka oss på att lagra ostar i två år. Vi har tidigare gjort ett lyckat test med det, säger Pär Hellström, vd och ostmästare hos Svedjan Ost som han driver ihop med sin fru Johanna som också är vd och dessutom mjökansvarig.
Idag lagras alla Svedjans hårdostar mellan 12-16 månader.
– Jag tror till och med att det skulle vara möjligt att lagra dem i tre år. Här får vi experimentera oss fram, berättar Pär
Det nya ostlagret på 84 kvadratmeter ger många nya fördelar för Svedjan Ost.
– Inte minst viktigt är att arbetsmiljön blir bättre. Nu behöver vi inte dra ut de 16 kilo tunga ostarna från hyllan varje vecka för att vända dem.
Förutom det nya ostlaget har gårdsmejeriet även försetts med nya omklädningsrum och kapaciteten för ystningen har dubblerats.
– Tidigare har vi bara använt morgonmjölken till ostproduktionen men numera kan vi nyttja hela dygnets mjölk.
Totalt har nybyggnationen och renoveringen av den äldre mejeridelen, som inleddes i slutet av mars, kostat cirka två miljoner kronor.
Sedan starten 2010 har Svedjan Ost gått från klarhet till klarhet när det gäller kvaliteten. Ett flertal priser har de kammat hem i prestigefyllda tävlingar.
– Vår geografiska marknad har successivt utökats och idag säljer vi vår ost i hela landet. När vi utökat produktionen ska vi också söka oss utomlands där vi insett att det finns ett stort intresse för våra ostar. Det blir då i första hand besök i London och i New York, säger Pär Hellström.
I sitt invigningstal lovordade landshövding Magdalena Andersson Pär och Johanna Hellströms entreprenörskap.
– De har valt en livsstil som bidrar till att vi kan ha en levande landsbygd i Västerbotten. Dessutom skapar de viktiga arbetstillfällen i bygden.
I företaget arbetar idag fyra personer.
Hon passade även på att lyfta Västerbotten som ett riktigt matlän.
– Vi har så fantastiskt fina råvaror i länet som slår det mesta.
Landshövdingen erkände att hon är en riktig ostälskare vilket visade sig när hon snabbt sökte sig fram till bordet där det fanns möjlighet att provsmaka den grynpipiga hårdosten och Svedjans blåmögelostar.
– Som barn önskade jag mig alltid ost i julklapp och det fick jag fram tills dess att jag fyllde tio år, berättar hon.
Magdalena Andersson lyfte också ett varningens finger för att påtala vikten av att ha en inhemsk livsmedelsproduktion som innebär att vi kan klara olika typer av kriser.