Hur och på vilka sätt kan ett framtida kulturhus gynna Skellefteå? Under andra dagen av Biz buz stod kulturturism i fokus när ämnet diskuterades under ett panelsamtal.
Sedan beslutet att bygga ett kulturhus i centrala Skellefteå klubbades igenom har diskussionerna varit frekventa och motståndet delvis stort. Fransesca Quartey, Västerbottensteaterns teaterchef och vd, var en av inledningstalarna under Biz buz andra dag där ett panelsamtal med fokus på kulturturism arrangerades. Hon lyfte sina erfarenheter kring ett kulturmotstånd, den omdiskuterade inspirationsresan till Liverpool, och var också mån att poängtera hur viktigt ett rikt kulturliv är för att locka hit invånare. Något Anders Hettinger, marknadsansvarig på Pwc, även påpekade.
– Vad bekostar egentligen vård, skola och omsorg? Jo, det är till största del skattepengar och hur ska Skellefteå kommun då kunna ta in pengar, för någonstans måste de komma in? Det är genom att få hit fler invånare, sade han under sitt inledningssamtal som också utmanade och uppmuntrade lokala kulturföreningar bland annat när det gällde sponsring.
Panelsamtalet handlade till största del om kulturturism och hur Skellefteå kommun samt ett kulturhus kan dra nytta av det. Maria Broman, vd för Visit Skellefteå, berättade bland annat att de som turistar i städer utifrån ett kulturperspektiv, exempelvis genom att gå på en konsert, spenderar mest pengar på boende, mat och liknande.
Hon lyfte också frågan om ett kulturhus verkligen kan locka hit fler invånare och varför det är så viktigt.
– Vi vill attrahera fler och måste göra det genom att erbjuda en attraktiv kommun att bo i. För det är ju så att familjer med utbildning har i dag väldigt många olika jobb och städer att välja på och sedan är vi alla världsmedborgare också. Så därför känns kulturhuset som en självklarhet, sade hon.
Emilie Sjölund