Kraftsamling för mera mat från Västerbotten

Idag arrangeras ett uppstartsmöte i Umeå för arbetet med att ta fram en regional livsmedelsstrategi och plattfor för Västerbottens utveckling av livsmedelsnäringen. Syftet är att öka tillväxt, arbetstillfällen och andelen västerbottniska livsmedel både på nationella och internationella tallrikar.

Bjuröklubb. Foto: Marcus Melinder

Bjuröklubb. Foto: Marcus Melinder

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-12-08 08:13

– Alla måste ha mat, det finns ingen anledning att inte det mesta vi äter kan produceras nära oss, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Under våren 2017 beslutades att Region Västerbotten ska ta fram en regional livsmedelsstrategi för skapa tillväxt och arbetstillfällen, men också för att höja graden av självförsörjning och skapa hållbar livsmedelsproduktion.

– Vi är glada över att äntligen få sätta igång processen, och att intresset är så stort av att vara med. Vi vill skapa en plattform för samarbete mellan många olika aktörer för att stärka livsmedelsnäringen i Västerbotten, säger Lena Friborg, energi- och miljöstrateg vid Region Västerbotten.

De drygt 90 deltagarna består av kommuner, intresseorganisationer, samt jordbruks- och livsmedelsföretag. Syftet med en bred målgrupp är att få så många aktörer som möjligt med olika infallsvinklar att tillsammans utforma livsmedelsstrategin.

Arbetet kommer fortsättningsvis att bedrivas tematiskt med arbetsgrupper, analyser, workshops och handlingsplaner för olika teman. Några av utmaningarna som kommer att bearbetas är; generationsskiften i jordbruksföretagen, mer lokal mat i de offentliga köken, försörjningstrygghet och krisberedskap, lönsamhetsfrågor i primärproduktionen och utmaningar kring regler och villkor i branschen.

undefined
Bjuröklubb. Foto: Marcus Melinder
undefined
Bjuröklubb. Foto: Marcus Melinder
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!