Det lyser rött av minussiffror på börsskärmarna i hela Europa. En ny krasch på Shanghaibörsen skakar om och sänker Stockholmsbörsen rejält.
Stockholmsbörsen har med ett kursras på cirka 4 procent på några dagar raderat ut hela fjolårets uppgång.
Ledande Europabörser faller också hårt. Och på räntemarknaden dyker svenska statsobligationer ned mot historiska bottennivåer. Räntan på en tvåårig svensk statsobligation har strax före lunch rasat till -0,52 procent, den lägsta noteringen sedan bottennivåerna i turbulensen i augusti i fjol.
Den redan skakiga råvarumarknaden, pressad av överutbud och vikande efterfrågan, drabbas också av orosvågen. Priset på råolja har fallit till de lägsta nivåerna på över tio år.
Börsnedgången är bred och omfattar alla sektorer, men de aktier som drabbas värst finns i sektorer med exponering mot råvaror som olja och metaller.
Bakom turbulensen finns en osäkerhet över läget i den kinesiska ekonomin. — Och nu kommer tecken på att aktiviteten i tjänstesektorn dämpas, och det är den som ska ta över som motor i ekonomin, säger Elisabet Kopelman, chef för ekonomisk analys på SEB.
Vid sidan av och som en följd av det mer dämpade läget i Kinas ekonomi fortsätter valutakriget som omvärlden inte gillar. Den kinesiska valutan har försvagats tydligt. Dessutom skapar inte de kinesiska myndigheternas agerande något vidare förtroende, enligt Kopelman. — Det är samma stämningsläge som i början av hösten, säger Kopelman.
Turbulensen är väntad, enligt Brian Cordischi, chefsstrateg på Carnegie. Det handlar om en kinesisk kalldusch för marknaden ovanpå USA:s historiska penningpolitiska åtstramningsbeslut i december. — Kina genomgår en stor omställning och exporterar en del av sina problem till valutamarknaden. Samtidigt har USA:s centralbank börjat höja sina räntor. Så det är ett turbulent klimat, säger Brian Cordischi.
Som många bedömare betraktar han det som pågår som någon form av valutakrig, där en försvagad kinesisk valuta pressar upp värdet på andra valutor samtidigt som räntehöjningarna från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) pressar upp värdet på dollarn.
Cordischi tror att hela börsåret kommer att präglas av denna globala åtstramningsprocess. — Det kommer absolut att bestå under året. Kinas omställning, som bland annat handlar om att försvaga valutan, och Feds åtstramningar är teman för hela 2016.
TT: Hur orolig ska man vara? — Man ska alltid ta ökad turbulens, volatilitet och börsras på allvar. Men hur orolig man ska vara får var och en avgöra. Det beror på ens personliga läggning.
TT