Kraftig obalans på Västerbottens bomarknad

Trots att bostadsbyggandet i Västerbotten ökat kraftigt de senaste åren lider 12 av 15 kommuner av bostadsbrist. Denna situation kommer att avhandlas under Samhällsplaneringsdagarna i Lycksele 19-20 oktober som arrangeras av Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten.

Ekonomi, näringsliv & finans2017-10-18 17:17

Samhällsplaneringsdagarna samlar politiker, tjänstepersoner och andra intressenter till diskussioner om samhällsplanering. Fokus för årets konferens är bostadsbyggande och bostadsmarknad.

– Det går inte att undgå att länets bostadsmarknad har sina utmaningar. Det är givetvis glädjande att efterfrågan av boende i länets kommuner är stort, men om inte utbud och efterfrågan kan mötas hämmas länets tillväxt, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Mellan 2015 och 2016 ökade bostadsbeståndet i Västerbotten med 2 920 bostäder, 68 procent av dessa inom Umeå kommun. En jämförelse visar att bostadsbeståndet i Västerbottens län ökade mer än genomsnittet i riket. Under 2017 och 2018 planeras för uppförande av 2 359 respektive 1 715 bostäder. Av dessa förväntas 90 procent att byggas i länets kustkommuner.

I endast 3 av länets 15 kommuner råder balans på bostadsmarknaden- i Bjurholm, Sorsele och Åsele. I övriga kommuner råder underskott.

Erik Bergkvist konstaterar att det är naturligt att bostadsbyggandet är som störst i kustkommunerna där tillväxten är som störst.

– Men samtidigt är det viktigt att vi lyfter hela länets förutsättningar att bygga nytt, och att kunna bygga attraktiva bostäder. Kommuner där tillväxten går långsamt eller som saknar tillväxt är i särskilt stort behov av detta, då man behöver fler konkurrensmedel för att kunna växa.

Vid dagarna i Lycksele deltar Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostadsminister Peter Eriksson och Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert vid SKL. Erik Bergkvist hoppas att konferensen ska öka de centrala partnernas förståelse för norra Sveriges och inlandets utmaningar kopplat till bostadsförsörjningen.

– Kommuners förutsättningar till stadsplanering ser väldigt olika ut i hela landet. Vi behöver öka regeringens och den centrala nivåns förståelse för detta, säger Erik Bergkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!