Konsulter från Skellefteå lanserar utbildning om jämställdhet

Skellefteföretagen Ricknells Retorik och Act Now psykologi & utbildning lanserar nu en gemensam utbildning kring skapande av jämställda arbetsmiljöer.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-08-24 17:09

Utbildningen har de gett titeln "Från ordens makt till härskartekniker - Introduktion till jämställda arbetsmiljöer."

– Det hela handlar om hur man kan arbeta aktivt för en jämställd arbetsmiljö och hur kommunikation, när den används rätt, kan skapa trygga och inkluderande arbetsgrupper, berättar Anna Ricknell.

Hon startade sitt företag 2011 där hon lär ut retorik och presentationsteknik. Anna har en  fil. kand. i retorik från Uppsala universitet och har kompletterat den utbildningen med studier i USA.

– Jag och Sandra Lindström blev matchmakade av Gabriella Rydmark på IUC Norr som tyckte att vi kompletterade varandra på ett bra sätt och så var det också. Jag är den pratglada som har hand om kommunikationsbiten och Sandra håller i de tunga avsnitten när det gäller jämställdhetsfrågorna, säger Anna.

Sandra Lindström, som är psykolog och organisationskonsult, startade sitt företag i augusti 2016. Hon utbildade sig till psykolog vid Umeå universitet och tog sin examen 2009. Sedan dess har hon bland annat jobbat inom psykiatrisk öppenvård, barn och ungdomspsykiatri, elevhälsa och företagshälsovård.

– Innan jag startade eget arbetade jag med arbetsmiljöfrågor inom Previa, berättar Sandra.

Under utbildningen, som Anna och Sandra genomför tillsammans,   introducerar de grundläggande begrepp och fakta kopplade till jämställdhet och  inkludering. Sandra går  igenom diskrimineringsgrunderna, aktiva åtgärder och arbetsgivarens ansvar att förebygga risker kopplat till diskriminering. Därefter tar Anna vid och lyfter retorikens grunder, gruppkommunikation och härskartekniker. I konceptet ingår också rollspel och presentation av lyckade exempel där jämställdhetsarbetet betytt mycket för organisationens utveckling.

– Det ställs allt hårdare krav på att företag och organisationer ska ha en jämställdhetsplan men tyvärr blir den ofta bara en pappersprodukt. Vi vill hjälpa till så att den också går att använda praktiskt, säger Sandra Lindström.

Både Anna och Sandra brinner för frågor som rör hur man kan arbeta med likabehandling och icke-diskriminerande arbetsmiljöer.

– Att trivas, må bra och känna sig trygg på arbetsplatsen är både en självklarhet och en rättighet, avslutar Sandra Lindström, som på ideell basis också driver bloggen "Jämställd vardag".

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!