Konferens om framtidens arbete genomförs i Skellefteå

Idag genomförs den tioårsjubilerande konferensen Creative Summit på Nordanåteatern i Skellefteå. Under temat ”Framtidens Arbete” talar experter på området från USA, Storbritannien och Norge.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-06-14 17:36

Mike Arauz, som är en av grundarna av konsultfirman August i New York, har hjälpt ledare runt om i världen med att ändra sitt sätt att arbeta. Bland annat har han arbetat tillsammans med GE och med Bill & Melina Gates Foundation. Mike är också medförfattare till manifestet ”responsive.org” som förespråkar en grundläggande förändring i vårt sätt att arbeta och organisera.

Han presenterade sina tankar kring hur man skapar ett bra team och inledde med att dra exemplet "Robbers Cave". Det var ett försök som psykologer gjorde 1954 i nationalparken Robbers Cave som ligger i Oklahoma, USA. I försöket deltog 22 pojkar som delades in i två grupper, skallerormarna och örnarna. I den första fasen av experimentet arrangerades tävlingar mellan grupperna och en fientlig stämning uppstod mellan grupperna och de började hata varandra. När deltagarna sedan fick genomföra trevliga aktiviteter tillsammans förblev de fiender.

– Men när de fick i uppdrag att samarbeta för ett nå gemensamma mål började de spontant att samarbete över gränserna och fiendskapen var bruten. Det visar på hur viktigt det är att vi organiserar oss på rätt sätt, berättar Mike.

Han tipsar om att teamen kan genomföra "Action Meetings" på 15 eller 30 minuter en gång i veckan.

– Där kan man omprioritera teamets arbete. Här det viktigt att det finns en plats, till exempel på en vägg där allt som rör arbetet visualiseras. På dessa möten ställer man tre frågor; Pågår arbetet? Är arbetet färdigt? Har det fastnat någonstans?, säger Mike och poängterar vikten av att dessa möten verkligen genomförs varje vecka?

Alison Coward, från Storbritannien, är grundare av företaget Bracket och författare till boken " A Pocket Guide to Effective Workshops".

– Det är bra om man också kan ta delar av arbetssätten i workshops in i vanliga möten.

Alison brinner för att hitta den perfekta balansen mellan kreativitet och produktivitet.

– Fler och fler företag har lärt sig från den kreativa industrin hur man arbetar i frilansnätverk och att man inte behöver finnas i samma rum för att kunna samarbeta, säger hon.

Alison poängterar att den som leder ett företag måste se till att tillfredsställa såväl teamens som individernas behov. Hon konstaterar vidare att det allra viktigaste för att få ett team att fungera är att deltagarna är trygga med varandra.

Helge Tennø har grundat den norska konsultfirman Jokull som arbetar med sina kunders team för att hjälpa dem att förstå problem som de har med kunderna.

– I decennier har många företag valt att inte alls ha med kunderna i sina processer. Det har skapat ett så stort gap mellan företag och deras kunder att det till och med är svårt att hitta mätbara indikatorer som visar att skapande av kundvärde är lönsamt för företaget, berättar Helge.

En annan av föreläsarna var den digitala antropologen Lydia Nicholas från Storbritannien som undersöker hur människor använder ny teknologi för att lösa problem och utveckla och dela kunskap.

Under dagen föreläste också medlemmarna i "The Learning Gypsies", från New York. Det är en familj som arbetar med att försöka lyfta fram den bästa miljön för barn att lära sig och utveckla den kompetens som behövs i framtidens samhälle. På plats fanns även  Joeli Brearley som startat det feministiska projektet och kampanjen "Pregnant Then Screwed" som fokuserar på systemproblem kring graviditet och moderskap. Vidare talade Jeremy Dalton, som hjälper kunder att förstå hur virtuell verklighet och förstärkt verklighet  kommer att påverka deras bransch samt  Lisa Gill  som är specialist på självstyrande team.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!