Kockar ska raggas utomlands

Den 5 oktober åker Joseph Karambotis, från Arbetsförmedlingen i Skellefteå, till Grekland för att ragga kockar till Sverige. ”Vi planerar för fullt just nu”, berättar han.

Rekryteringsbasen. I oktober åker Arbetsförmedlingen till Grekland för att rekrytera fler kockar till Sverige. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Rekryteringsbasen. I oktober åker Arbetsförmedlingen till Grekland för att rekrytera fler kockar till Sverige. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Foto: Foto: Marcus Ericsson/TT.

Ekonomi, näringsliv & finans2015-08-05 21:00

Norran berättade om kockbristen i en artikel i slutet på juli.

Jouni Salonen, ombudsman för Hotell- och restaurangfacket avdelning 20 Nord, förklarade att det var svårt att få ungdomar att söka till hotell- och restaurangutbildningarna.

– Det är inte så konstigt när branschen erbjuder den lägsta lönen, dåliga arbetstider och arbetsvillkor samt få utvecklingsmöjligheter, uttryckte han.

Från Spanien

Joseph Karambotis berättar att Arbetsförmedlingen har jobbat aktivt de senaste sex månaderna med att rekrytera kockar utomlands.

För en tid sedan rekryterades ett tiotal kockar från Spanien som fick jobb direkt på västkusten och i södra Sverige.

Läget är akut

Nu är det dags att bearbeta Grekland, krisen i landet ger ett extra fördelaktigt läge.

– Vi har fått tydliga signaler från hotell och restauranger här hemma att läget är akut. De olika arbetsgivarna tar kockar från varandra och lönerna trissas uppåt. De känner själva att det inte funkar längre, säger Joseph Karambotis.

De som redan invandrat till Sverige, finns inte kockkompetens där?

– Tyvärr finns inte riktigt det underlaget. Hotellen och restaurangerna behöver kvalificerade yrkesutbildade kockar. Det ställs höga krav och nivån har ökat. Däremot är det en bra chans för dem att få andra jobb inom restaurangbranschen.

Följa med

Joseph Karambotis kommer att vara i Grekland i en vecka. Två dagar jobbar han i Aten, sedan blir det två dagar på annan ort i norra Grekland.

Några företag från södra Sverige har visat intresse för att följa med och träffa sökande på plats. Ännu har inget företag från Norranområdet hört av sig.

– De får gärna kontakta mig om de vill följa med, säger han.

Fler länder

Rekryteringen kommer sedan även rikta sig till Portugal, Italien, Frankrike och Kroatien.

När är tanken att ni ska resa dit?

– Redan före jul är planen. Problemet när vi ska rekrytera kockar är att många redan har säsongsanställning. Så vi måste vara ute i god tid för att hinna fånga upp dem innan nästa säsong, säger Joseph Karambotis.

De olika arbetsgivarna tar kockar från varandra och lönerna trissas uppåt.

undefined
Följa med. ”Företagare som vill träffa sökande på plats får gärna följa med”, säger Joseph Karambotis. Foto: Arkivbild: Ulrika B Andersson.
undefined
Rekryteringsbasen. I oktober åker Arbetsförmedlingen till Grekland för att rekrytera fler kockar till Sverige. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!