När två av landets mest kända klockkännare besökte Skellefteå under fredagen så var det i stort sett kö hela tiden.
Antikrundanprofilen Mikael Wallhagen och hans kollega Tony Frank är de som varit med och byggt upp de svenska kvalitetsklockauktionerna under 2000-talet. I januari i år bytte de arbetsgivare och de som representanter för den nya, Bukowskis, som de och två smyckesexperter hade värderingsdag på Burmans Ur & Guld.
– Vi har sett många fina klockor här och fått en hel del inlämningar till våra kommande auktioner också, berättar Wallhagen på fredagseftermiddagen. Många av dem som kom hade arvegods med sig som legat i byrån hemma.
– En farbror hade med sig några kronografer, som han samlat tidigare. Han blev glatt överraskad då han inte hängt med vad som hänt med priserna, berättar Wallhagen.
Det som har skett är att många samlarklockor snabbt gått upp i pris. En fördubbling av värdet på tre år är inte ovanlig.
Andra som kom på beslk var klocksamlare som var medvetna om vad de hade med sig. Där förekom både sport och dyk-Rolex, samt den klassiska månklockan Omega Speedmaster.
– Det har visats upp mer än det som har lämnats in, men man kan man säga att vi har etablerat bra kontakter, men inte fått in klockorna än, berättar Wallhagen.
Wallhagen oroas inte över smartklockans intåg.
– Klockan är mannens enda accessoar och den kan kosta från en tusenlapp till över 100 000 kronor. För många är klockan ett samtalsämne, kanske då man sitter vid någon på ett flygplan eller under en fikarast på en konferens. Jag ser smartklockan som ett sätt för folk att vänja sig att ha något på handleden.