Ryktet gick om att någon körde omkring i hög fart med en vinge på en släpvagn på Skellefteå Drive Center i Fällfors. Detta måste naturligtvis kollas upp och bakom ratten hittade Norran Affärsliv innovatören Kjell Lindskog som håller på att utveckla en helt ny metod för att både upptäcka och avlägsna is från vindkraftverk.
Projektet genomförs i samarbete med Skellefteå Kraft och i augusti installeras prototypen på en turbin i deras vindkraftpark i Jokkmokksliden.
– Om vi får det här att fungera blir det större än allt annat som jag jobbat med, säger Kjell Lindskog.
Det uttalandet säger en hel del om potentialen. Kjell Lindskog är nämligen den person i norra Sverige som har flest patent.
– Det är cirka 300 och de allra flesta har blivit kommersiella produkter, berättar han.
Mest känd är nog säkerhetsväskan SQS.
Nu har Kjell Lindskog dragit igång ett flertal utvecklingsprojekt där han plockat in sina gamla vapendragare Kjell Eriksson, Jan Eriksson och Kjell Engström. Ett av projekten handlar om att lösa nedisningen som är ett av de stora problemen för vindkraftverk i kallt klimat.
– 70 procent av Sveriges yta riskerar omfattande isbildning på vindkraftverk.
Kjell Lindskogs utvecklingsarbete genomförs via ett forskningsprojekt som ingår i Vindforsks vindforskningsprogram 2013-2017. Projektet finansieras av Energimyndigheten med 2,5 miljoner kronor och så har Kjell själv lagt in 1,7 miljoner och Skellefteå Kraft bidrar med 600 000.
När is sätter sig på rotorbladen påverkas aerodynamiken hos bladen och verkens effektivitet minskas. Detta leder till produktionsförluster och kan också innebära en säkerhetsrisk för personal och besökare vid vindkraftverken eftersom bitar av isen ibland lossnar och slungas iväg.
Målet med Kjell Lindskogs projekt är att ta fram en driftsäker och effektiv produkt som ska minska underhållskostnader och risken för produktionsuppehåll på grund av nedisning.
– Prototypen kommer nu att testas i samarbete med Skellefteå Kraft, berättar Kjell Lindskog.
Det hela ska genomföras på en turbin i Skellefteå Krafts vindkraftpark i Jokkmokksliden i Malå kommun.
– Det blir på en av fyra turbiner i vindkraftparken som idag saknar avisningssystem. På så sätt blir det ganska enkelt att göra en utvärdering efter den kommande vintern, säger Jörgen Svensson, affärsenhetschef vindkraft vid Skellefteå Kraft.
Han är optimistisk inför försöket.
– Kjell Lindskog har bra meriter när det gäller innovationer och när han tror på det här finns det nog en stor potential för produkten, säger han.
På marknaden finns idag två typer av avisningssystem. Dels de-icing systems och dels anti-icing systems. Vid de-icing alstras värme från elektriska motståndselement eller från kolfiberelement, medan man vid anti-icing antingen försöka förebygga isbeläggning eller försöker senarelägga istillväxt på turbinbladen.
– Vår lösning kombinerar både dessa effekter, berättar Kjell.
Kjell Lindskog har nämligen utvecklat ett kontinuerligt autonomt system för avisning av blad där både upptäckt av is och styrningen av uppvärmningen ingår. Grunden i konceptet är ett komplext kompositmaterial.
– Inför framtagningen av prototypen har jag placerat en vinge försedd med vårt nya system på ett släp och under konstant bevattning kört med hög hastighet hos Skellefteå Drive Center i Fällfors. Eftersom vi inte haft tillgång till någon vindtunnel var det här ett bra alternativ.
Förutom vintertestet är det också viktigt att utveckla metoden för att kunna placera systemet i befintliga vindkraftverk.
– Det är nästan den knepigaste nöten att knäcka, säger Kjell.
Han är övertygad om att utfall man får systemet att fungera som det är tänkt så öppnar sig en gigantisk global marknad.
– Förutom att applicera systemet på befintliga vinkraftverk kan det ju även byggas in i alla nya turbiner som tillverkas, avslutar Kjell Lindskog.
i