Kinesiska dokumentärfilmare söker ostens hemlighet i Burträsk

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2016-07-05 12:09

Under två dagar besöker ett kinesiskt filmteam Västerbottensost besökcenter i Burträsk, Ostens lager i Ånäset och lokala mjölkbönder. Teamet åker världen runt och producerar en dokumentärfilm i fem delar om mjölk som ska sändas i TV-kanaler runt om i Kina.

– Vi hoppas kunna få igång en mjölkboom i Kina. Något vi tittar på är till exempel varför människorna i Europa är betydligt längre än kineserna. Kan det bero på mjölkkonsumtionen, berättar regissören Jieshuai Huang.

Han arbetar för företaget Kongshan Caomu Culture Media i provinsen Guangdong,  och har tillbringat drygt 20 dagar i Europa för att samla material till den påkostade dokumentärfilmen "Milk Evolution" vars syfte bland annat är att öka kunskapen om mjölkens hälsoeffekter.

I Grekland och Nederländerna har han och teamet besökt flera mejerier.

– Tyvärr blev vi rånade i Nederländerna, vi förlorade en kamera, minneskortet till den och min huvudfotograf blev också av med sitt pass, så han kunde inte följa med till Sverige, säger Jieshuai som nu på egen hand får slutföra Europaturnén.

Filmteamet har också tidigare hunnit med att besöka Indien och efter en viloperiod hemma i Kina ska de åka till USA, Japan och Nya Zeeland.

– Dessutom blir det nerslag på nio platser runt om i Kina.

Filmningen ska vara klar i år, redigeringen sker 2017 och 2018 kommer dokumentärserien att sändas i Kina. Förutom i den stora rikskanalen CCTV ska den också visas i minst sex andra kanaler. Det blir fem delar som täcker allt från uppfödning av kor och den tekniska utvecklingen till färdiga mjölkprodukter.

– Vi blev fascinerade av Västerbottensost som har en spännande historia och som är en mycket uppskattad ost, berättar Jieshuai.

När Norran Affärsliv träffar honom på Västerbottensost besökscenter finns han inne i köket för att filma när den för dagen inlånade kocken Victor Linder håller på att förbereda en trerätters lunch som innehåller Västerbottensost i olika former. Victor är till vardags kock på Gotthards krog i Umeå.

– Västerbottensost är helt unik och den är nästan för bra för att vara sann, konstaterar Victor med entusiasm i rösten.

Under lunchen, som till största delen är uppbyggd av lokala råvaror, dyker Västerbottensost upp bland annat i form av rört smör med Västerbottensost, Västerbottenpaj och karamellsås med Västerbottensost.

– Det finns så många användningsområden för den här osten, förklarar Victor.

Dessutom står en vanlig hårdost på matbordet som Jieshuai filmar om och om igen när dagens inlånande historieberättare Johanna Adamsson skär skivor med osthyveln.

– Kan du ta det lite saktare också, nästan i slow motion, regisserar Jieshuai henne.

Johanna är den får berätta om Västerbottensost historia i filmen. Idag arbetar hon som kock på Bishops Arms i Skellefteå men Johanna har tidigare jobbat på besökscentret, både i köket och som guide.

– Du är en riktigt bra skådespelare, kommenterar regissören och han berömmer också hennes sång som hon brister ut i mitt under inspelningen.

– Jag gillar att sjunga när jag lagar mat, berättar Johanna.

Efter några timmars filmande i Burträsk bär det av till Ostens Lager där det är  lagermästare Ola Larsson som tar vid. Dagen avslutas sedan med en middag på Stadskällaren i Skellefteå och idag tisdag besöker det decimerade  teamet, som förutom regissören också består av tolken Lee Zhe, mjölkbönder i norra Västerbotten.

– Det här är första gången som vi haft kinesiska journalister på besök. Norrmejerier har idag ingen försäljning till Kina, men man vet aldrig, kanske kan det bli något i framtiden, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig vid Norrmejerier.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!