Källan 25 år: Från medicinsk behandling till spa och konferenser

Från medicinska insatser till konferenser, spa och må bra-dagar. Mycket har förändrats men en del av de ursprungliga idéerna finns kvar när Källan i Åmliden fyller 25 år.

Mästerkock. Paul Svensson kommer till Källan för att berätta om sitt koncept och sina tankar kring matlagning. Foto: FREDRIK PERSSON / TT.

Mästerkock. Paul Svensson kommer till Källan för att berätta om sitt koncept och sina tankar kring matlagning. Foto: FREDRIK PERSSON / TT.

Foto: Foto: FREDRIK PERSSON / TT.

Ekonomi, näringsliv & finans2017-09-08 07:15

Hotell Källan började byggas 1991 och invigdes året därpå. Läkaren Gideon Hellsten var drivande och under de första åren handlade mycket om medicinska insatser av läkare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter.

Det här var också under en tid när Norsjöprojektet var som mest i ropet. Projektet, som senare spreds och blev Västerbottens hälsoundersökningar, gick ut på att förmå folk att ändra sina levnadsvanor för att bland annat förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Till exempel har nyckelhålsmärkningen sitt ursprung i Norsjöprojektet.

Idag är de medicinska teamen borta sedan länge. I stället är Källan en hotell-, spa- och konferensanläggning som framförallt vänder sig till företag, organisationer och privatpersoner i Västerbotten och Norrbotten.

Men en del av ursprungstänket lever fortfarande kvar. Det märks inte minst i restaurangen.

– Vi har behållit mycket av kostkulturen. Det är salladen först och varmrätten sedan. Vi var också tidigt ute med ett öppet kök och det har vi behållit, säger Åsa Lindmark, som jobbat på Källan sedan 1998.

En annan sak som har bestått är lugnet, tystnaden och avskildheten här uppe på berget. Det känns även värdefullt i en tid när Källan satsar allt mer på turister.

– Hittills har vi satsat mycket på sommarturism. Nu jobbar vi ihop med Gold of Lapland och försöker bygga paket för vinterturism också. Då behöver vi samarbeta med andra, säger platschef Urban Malmbom.

Men först ska han och de andra i personalen planera inför 25-årsfirandet den 16 september. Då blir det bland annat öppet hus, utställningar av lokala konstnärer, fotografer och hantverkare och anekdoter från förr av speciellt inbjudna gäster.

Det stora affischnamnet blir mästerkocken Paul Svensson, just nu aktuell i tv-programmet Landgång på SVT. Åsa Lindmark berättar att det var Ella Nilsson, Västerbottens matambassadör och ledamot i Källans styrelse, som såg till att han kunde komma:

– Det känns roligt att få en sådan guldkant och ett så celebert besök.

Vi har behållit mycket av kostkulturen. Det är salladen först och varmrätten sedan.

undefined
Mästerkock. Paul Svensson kommer till Källan för att berätta om sitt koncept och sina tankar kring matlagning. Foto: FREDRIK PERSSON / TT.
undefined
Satsningar. Urban Malmbom och Åsa Lindmark berättar att skogen snart ska gallras för att förbättra utsikten. Dessutom ska relaxavdelningen renoveras inom kort. Foto: Lennart Enkvist.

Källan

Anläggningen ägs av familjerna Edman, Dahlgren (Skellefteå) och Karlsson (Stockholm), har ett tiotal anställda och en omsättning på 10–12 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!