Anders Holmbom, som är ägare av Värdshuset Nordanågården, hade länge varit intresserad av ett samarbete med kaféet. När kommunen i våras meddelade att de sökte en entreprenör som kunde ta över driften skickade han in en ansökan utan att tveka.
– Vi har skött catering åt kaféet sedan länge och när jag har varit här har jag ofta tänkt att det skulle vara roligt göra något mer och utveckla samarbetet, säger Holmbom.
Ska känna igen sig
Det nya kaféet kommer att ha öppet tisdag till söndag 10 till 16 men också på kvällstid vid särskilda tillfällen när det är något större evenemang i byggnaden. Trots att lokalerna renoveras planerar inte den nye ägaren att ändra speciellt mycket, annat än några nya möbler och annorlunda belysning.
– Vi tycker att mysfaktorn är viktig och vill framhäva den. Vi kommer göra det lite mer "vi" helt enkelt, men vi gillar också lokalerna och vill att folk ska känna igen sig när de kommer hit, säger Holmbom.
En förändring som dock sticker ut är den bardisk som ska stå där museets butik tidigare fanns. Tanken är att man som besökare ska kunna köpa sig något att dricka innan en föreställning eller vernissage.
– Idag är det många som går på restaurang innan man ska se en teater, vi vill ge besökaren möjlighen att göra det i samma hus istället, även om det vi erbjuder är enklare rätter.
Dyrt i drift
Anledningen till att Skellefteå kommun har valt att överlåta driften av kaféet till en extern aktör är att kaféverksamheten inte är kommunens uppgift. Ekonomiska skäl var också bidragande då verksamheten har varit för kostsam och årligen lett till förluster.
– Vårt uppdrag är att främja kulturverksamhet, inte att driva kafé. Vi tyckte att det var en bra idé att se ifall det fanns någon annan aktör som kunde tänka sig att driva caféet så att vi kan lägga budgeten på annat, säger Emilia Hallin, kulturnämndens ordförande i Skellefteå kommun.
Från kommunens sida var det viktigt att hitta en entreprenör som förstod att Nordanå är en plats för kultur.
– Vi ville hitta någon som förstod vilken miljö de skulle verka i och som kunde driva kaféet så att det harmoniserar med övrig verksamhet i byggnaden. Nordanåområdet är ett kulturarv så vi vill att det ska fortsätta präglas av det.
Samverka med kulturen
Och att samverka med övrig verksamhet är något som Anders Holmbom har för avsikt att göra. Bland annat har han en idé att anpassa den mat som säljs i kaféet till pågående utställningar.
– Vi vill att folk ska känna att det händer saker i huset och att vi är en del av det, att vi finns här och ger bra service, säger han.
Jag har ofta tänkt att det skulle vara roligt göra något mer och utveckla samarbetet